Voedsel en Waren Autoriteit

Advies bittere amandelen en pitten van abrikozen

26 september 2006 - nieuwsbericht

Op 23 augustus 2006 waarschuwde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voor de consumptie van bittere pitten van abrikozen. Het bureau Risicobeoordeling van de VWA heeft nadien onderzoek laten doen naar de risico's van deze producten.

Bittere abrikozenpitten kunnen hoge gehaltes cyanide (blauwzuur) bevatten. Dit is een zeer giftige stof. Uit het advies van bureau Risicobeoordeling blijkt dat voor een volwassene de consumptie van ca. 30 gram abrikozenpitkernen of bittere amandelen al dodelijk kan zijn. Indien kinderen meerdere pitten opeten kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Let wel: voor de gangbare zoete amandelen geldt deze waarschuwing niet.

Bittere amandelen en de goedkopere abrikozenpitkernen worden ook als smaakversterker naast de niet-giftige zoete amandelen in o.a. bitterkoekjes verwerkt. Dit gebeurt echter in kleine hoeveelheden en onder goed gecontroleerde omstandigheden waarbij het gif wordt verwijderd.

Abrikozenpitkernen en bittere amandelen zijn in consumentenverpakkingen in de handel verkrijgbaar. De VWA zal nagaan welke aanbiedingsvormen in de handel zijn en of de noodzakelijke waarschuwingen op de consumentenverpakkingen zijn aangebracht.