Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Complutense Universiteit van Madrid en Google maken honderdduizenden Spaanse boeken online beschikbaar

Madrid, Spanje - 26 september 2006. De bibliotheek van de Complutense Universiteit in Madrid maakte vandaag bekend mee te doen aan het Library Project van Google. De beide organisaties zullen samenwerken om de boeken van de bibliotheek waarop geen copyright meer rust te digitaliseren - waarmee een aantal van de grootste werken uit de Spaanse literatuur voor miljoenen mensen overal ter wereld toegankelijk worden.

De bibliotheek van de Complutense Universiteit in Madrid is de eerste Spaanse partner in het Library Project van Google. De collectie van de bibliotheek omvat duizenden Spaanstalige werken zonder copyright, waaronder vele van groot historisch belang, evenals talloze boeken in het Frans, Duits, Latijn, Italiaans en Engels.

Van de werken van Cervantes tot Sor Juana de la Cruz, de deelname van de universiteit zal Google's meertalige index nog verder verrijken - en meer boeken in meer talen toegankelijk maken voor meer mensen. Als de boeken eenmaal gedigitaliseerd zijn, kan iedereen ze eenvoudigweg opzoeken en lezen op Google Book Search.

Carlos Berzosa, rector magnificus van de Complutense Universiteit van Madrid:

"De boeken waarvan het copyright verlopen is, waren vroeger alleen beschikbaar voor mensen die toegang hadden tot de universiteitsbibliotheek of het geld hadden om te reizen. Nu kan iedereen met een internetverbinding ze lezen, waar ze ook wonen. We stellen onze bibliotheek letterlijk open voor de wereld. De mogelijkheden voor het onderwijs zijn ongekend en we zijn zeer verheugd om met Google aan dit project te kunnen werken."

Susan Wojcicki, vice-president productmanagement bij Google:

"Google Book Search is een van de manieren waarop we informatie van over de hele wereld proberen te organiseren en zinvol en toegankelijk te maken. Door het mogelijk te maken om de miljoenen boeken die de wereld vandaag kent te kunnen doorzoeken, hopen we de grenzen van menselijke kennis te verleggen - en meer mensen meer boeken in meer talen te kunnen bieden. Meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd spreken Spaans en de Spaanse literatuur is van groot cultureel belang. We zijn dus ontzettend blij om samen te werken met de Complutense Universiteit van Madrid."

De volgende bibliotheken deden al mee aan Google Book Search: de University of Michigan, Harvard University, Oxford University, de New York Public Library, Stanford University en de University of California. Google werkt ook samen met de Library of Congress aan een proef voor een gezamenlijk digitaliseringsproject.


- Einde -

Contact:
Jessica Powell
+44 (0) 7837-186-408

Rachel Whetstone
+44 (0) 7730-542-178

Over de Complutense Universiteit van Madrid: De Complutense Universiteit van Madrid is toonaangevend op het gebied van studentenaantallen en onderwijsniveau. Met een geschiedenis die 700 jaar teruggaat, biedt de universiteit gevarieerde opleidingen van hoge kwaliteit en hecht ze veel belang aan research en moderne gebouwen en diensten.

De bibliotheek van de Complutense Universiteit is de grootste Spaanse universiteitsbibliotheek qua afmetingen en aantal boeken (meer dan 3 miljoen) - en moet in Spanje alleen de Biblioteca Nacional voor zich dulden. De bibliotheek wordt als een van de belangrijkste in de Spaanstalige wereld beschouwd. Ze huisvest eveneens bijna drie miljoen documenten en een indrukwekkende collectie oude teksten, met werken als een Hebreeuwse bijbel uit de 13e eeuw en het Libro sobre Astronomía de Alfonso X El Sabio. Bovendien beschikt ze over een van de grootste collecties gedigitaliseerde werken van Europa.

Over Google Book Search
Google Book Search is een historische poging om de kennis die alle boeken ter wereld bevatten online beschikbaar te maken.

De content voor Google Book Search komt van twee bronnen: het Partner Program en het Library Project. Partners (over het algemeen uitgevers) stellen hun boeken beschikbaar zodat wij ze kunnen digitaliseren en online plaatsen. Gebruikers krijgen vervolgens een beperkt aantal pagina's te zien die relevant zijn voor hun onderzoek. Als ze geïnteresseerd zijn, kunnen ze doorklikken naar de website van de uitgever of een online boekhandel en het werk kopen.

Ook bibliotheken kunnen hun boeken beschikbaar stellen voor digitalisering. Een boek waarvan het copyright verlopen is, wordt helemaal getoond. Als er copyright op het boek rust, krijgen gebruikers alleen achtergrondinformatie, twee of drie fragmenten uit het boek en informatie over waar het te koop of te leen is. Google en de Complutense Universiteit digitaliseren alleen boeken waar geen copyright meer op rust.