Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 188

datum: 26 september 2006

Succesvolle 'veegactie' thuistelers hennep

Deze week zijn bij een eerste zogenoemde veegactie na de sluitingstermijn voor zelfmelden, drie hennepkwekerijen opgerold. Thuistelers hadden tot 18 september de tijd om hun plantage aan te geven voor ontmanteling. Wie dit deed, zou niet geconfronteerd worden met de harde aanpak waarover gemeente, politie, brandweer, Eneco, Belastingdienst en de woningcorporaties begin september afspraken maakten. Van deze zelfmeldmogelijkheid werd geen gebruik gemaakt. Dit komt nu tenminste twee Amersfoorters duur te staan.

In een woning aan de Nijkerkerstraat werd een grote kwekerij aangetroffen, die al bleek te zijn geoogst. Uit de opstelling was duidelijk dat er bijna 1200 planten hadden gestaan en dat er sprake was van diefstal van stroom. ENECO gaat hiervan aangifte doen. De bewoner, een 40-jarige Amersfoorter, is aangehouden. Hij zal strafrechtelijk worden vervolgd. De verhuurder van het pand is in kennis gesteld.

Aan de Glorie van Hollandgaarde trof de politie bij een inval 120 oogstrijpe planten aan. De politie hield een 31-jarige Amersfoorter aan die inmiddels bekend heeft. Hij kan naast de rekening voor de ontmanteling een flinke boete tegemoet zien. De verhuurder van deze woning is in kennis gesteld.

In een woning aan het Parelvisserspad stonden 499 planten en was tevens sprake van diefstal van stroom. ENECO doet hiervan aangifte. Het huis was niet meer bewoond. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij. Ook hier is de verhuurder op de hoogte gesteld.

Het thuis kweken van hennep zorgt voor overlast en brandgevaar voor buren en buurt. Daarom worden thuistelers hard aangepakt: om te beginnen draaien ze op voor de kosten van het ontmantelen. Wie wordt veroordeeld moet ook de opbrengst van de oogst(en) betalen. Wie thuiskweekt in een huurwoning van een woningcorporatie, wordt zijn woning uitgezet. Het energiebedrijf sluit de stroom af en brengt eventueel illegaal afgetapte stroom in rekening. Wie zijn inkomsten uit de hennepkweek niet heeft opgegeven bij de Belastingdienst kan een navordering plus boete verwachten en wordt zo mogelijk vervolgd wegens belastingfraude. Een eventuele uitkering wordt stopgezet en ten onrechte ontvangen uitkering moet worden terugbetaald.

Wie vermoedt dat er een hennepkwekerij in de buurt zit, kan dit melden bij de politie via 0900 - 8844 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000. Meer informatie over de harde aanpak van hennepkwekers staat in de folder 'Stop-Hennep-Thuisteelt die verkrijgbaar is bij bibliotheek, wijkmeldpunt, ouderensteunpunt of de gemeentelijke Informatiewinkel (de Observant, Stadhuisplein 7, telefoon 469 57 40, PostbusPV@amersfoort.nl). Ook is de folder te downloaden via www.amersfoort.nl

Informatie: Esther Lans, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 43 41 of e-mail e.lans@amersfoort.nl.


---- --