Time : 14:05:51
Date : 26 September 2006
Sender Name: VLAAMS INSTITUUT VOOR DE ZEE (VLIZ)

Vlaming wordt directeur van Nederlandse topinstelling voor zeeonderzoek

De Vlaamse mariene bioloog Carlo Heip wordt vanaf 1 oktober de nieuwe algemeen directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Het NIOZ is een prestigieuze wetenschappelijke instelling van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en is gevestigd op het Waddeneiland Texel.
Het NIOZ werd opgericht in 1876 en is één van de oudste en meest gerespecteerde Europese oceanografische instituten. Het instituut heeft een 250-tal medewerkers die zich bezig houden met het multidisciplinaire onderzoek van de zeeën en oceanen.

Carlo Heip blijft ook directeur van het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie (CEME) van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Yerseke, een functie die hij reeds bekleedt sinds 1992. Van 1987 tot 1992 was hij al directeur van de voorloper van het CEME, het Delta Instituut voor Hydrobiologisch Onderzoek. Door beide functies te combineren kan Heip vorm geven aan een samenwerkingsverband dat het NIOZ en het NIOO onlangs aangingen, en waarmee de twee instellingen hun internationale topposities in het fundamentele en strategische zeeonderzoek wensen te versterken.

Carlo Heip (1945) geniet een internationale reputatie als wetenschapper en als manager. Hij is auteur van meer dan honderd wetenschappelijke publicaties en is lid van de redactieraad van elf internationale wetenschappelijke tijdschriften. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Universiteiten van Gent en Groningen. Hij is gespecialiseerd in de wereldwijde problematiek van de mariene biodiversiteit en in de ecologie van bodemdieren. Heip leidde ruim veertig fundamentele en toegepaste onderzoeksprojecten van Nederlandse en Belgische overheden en coördineerde zeven grote projecten van de Europese Unie. Tegenwoordig leidt hij het Europese excellentie-netwerk "Marine Biodiversity and Ecosystems Functioning (MarBEF)", waar zowel het NIOZ en het NIOO aan deelnemen. Belgische deelnemers hieraan zijn de Sectie Mariene Biologie van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Als NIOZ-directeur zal Heip ernaar streven om de wereldtoppositie van het instituut vast te houden en, waar nodig, te verbeteren. Met een duidelijke wetenschappelijke strategie en meer (nationale) structuur gaat dat volgens hem zeker lukken. Behalve van de "Nederlandse Combinatie voor Fundamenteel Onderzoek van Kust en Zee (FOKUZ)", een gezamenlijk onderzoeksprogramma van NIOZ en NIOO, verwacht Heip veel van samenwerkingsverbanden met partners als de universiteiten, het bedrijfsleven en andere Nederlandse zee-instellingen. Ook wil Heip het zeeonderzoek aantrekkelijker maken voor jonge onderzoekers. "We moeten het maatschappelijk belang van ons onderzoek goed onderkennen en voortdurend onder de aandacht brengen van lokale en nationale overheden en het brede, geïnteresseerde publiek", vindt hij. "Ook moeten we Europees en intercontinentaal volop aanwezig zijn. Ik hoop verder dat we een grotere rol kunnen spelen in het opleiden van jonge mensen, vooral uit ontwikkelingslanden. Dat is echt nodig voor een gezonde ontwikkeling van onze zeeën en oceanen op de lange termijn." Specifiek naar Vlaanderen toe werken Vlaamse en Nederlandse wetenschappers reeds jarenlang samen, o.a. in het kader van het Vlaams-Nederlandse programma voor onderzoek van het Schelde-estuarium en het Deltagebied (VLANEZO). Deze traditie van samenwerking wil Heip nu benadrukken en waar mogelijk verder uitbouwen.

Perscontact:
Jan Seys, VLIZ
(info@vliz.be; 0478/37 64 13)

URL: http://www.nioz.nl http://www.nioo.knaw.nl