Landelijke Studenten Vakbond

PERSBERICHT

LSVb blij verrast door spandoekactie studenten

Utrecht, 26 september 2006 - Een groep van tien ongeruste studenten heeft vandaag het eilandje in de Hofvijver behangen met spandoeken met de kreet: "Leerrechten Nee!". Hiermee willen zij hun ongerustheid over de invoering van leerrechten uiten aan de Eerste Kamer, die recht tegenover het eilandje zetelt en dus voluit zicht heeft op de spandoeken. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) steunt de actie van de studenten van harte.

Vandaag vergadert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel van leerrechten, waar de Tweede Kamer in juni mee instemde. Mocht de Eerste Kamer instemmen met het wetsvoorstel, dan zullen studenten vanaf september 2007 flink in de buidel moeten tasten als zij studievertraging oplopen. Studenten die extra vakken willen volgen, bestuurswerk doen of in eerste instantie de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, worden hierdoor de dupe.

LSVb-voorzitter Irene van den Broek: "De LSVb herkent de ongerustheid die de studenten hebben en kan deze actie alleen maar van harte ondersteunen". De LSVb benadrukt ook dat 1 september 2007 als datum voor invoering van leerrechten onhaalbaar is. Van den Broek: "Studenten zijn slecht voorgelicht, de instellingen vrezen voor een chaos, de randvoorwaarden zijn nog niet goed vastgelegd, en toch wordt er alles aan gedaan om leerrechten er maar zo snel mogelijk door heen te drukken. Wij hopen dat de Eerste Kamer hier een stokje voor steekt".


---