GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks: Turkije-rapport Eurlings moet anders

Straatsburg, 26 september 2006 - Vandaag behandelt het Europees Parlement een rapport van CDA-er Eurlings over hervormingen in Turkije. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk (Voorzitter Turkije-delegatie) noemt de voorgestelde tekst contraproductief: "Wie wil dat Turkije verder hervormt, moet helpen deze resolutie te verbeteren. Gebeurt dat niet, dan zullen we het rapport niet steunen".

In juni dit jaar kwam Eurlings met een voorstel dat volgens Lagendijk hard van toon was, maar wel fair. Op basis van amendementen van onder meer Lagendijk zelf maakten de Turkije-woordvoerders van de verschillende fracties afspraken om de tekst te verbeteren. Tijdens de stemming in de buitenlandse zakencommissie van het Europees Parlement werden deze compromissen weliswaar aangenomen, maar ook een aantal amendementen van conservatieve en Cypriotische europarlementariërs die de hele tekst een volslagen andere draai hebben gegeven.

Lagendijk wil terug naar het eerder gevonden compromis. "De tekst die er nu ligt is nog steeds hard, maar niet langer fair. Dat speelt de tegenstanders van toetreding in Turkije in de hand en zorgt dat veel terechte punten van kritiek worden weggewuifd, omdat sommige punten te ver gaan", aldus Lagendijk.

In de tekst waarover het Parlement debatteert staat dat erkenning door Turkije van de Armeense genocide een voorwaarde moet zijn voor toetreding. "Als we Turkije op een dergelijke manier voor het blok zetten, bereiken we het omgekeerde van wat we willen. De verwerking van het verleden kan alleen gebeuren door interne discussie in het land, niet door excessieve druk van buitenaf", aldus Lagendijk.

Een ander struikelblok in het rapport is de passage over Cyprus. Lagendijk: "Het rapport geeft Turkije de volledige schuld voor de impasse rond Cyprus. Natuurlijk moet Turkije Cypriotische schepen toelaten tot zijn havens. Maar we moeten niet vergeten dat de EU zelf nog steeds haar belofte niet is nagekomen om een eind te maken aan het isolement van Turks-Cypus." Lagendijk wil dat het Parlement Raad en Commissie aan die belofte herinnert en aandringt op een hereniging van het eiland op de basis van eerdere voorstellen van de Verenigde Naties.

Lagendijk verwacht een meerderheid van progressieve parlementariërs achter zijn voorstellen te krijgen. "Maar mocht het niet lukken om het rapport evenwichtiger te maken, dan zullen wij het rapport uiteindelijk niet steunen. En een groot aantal liberale en sociaal-democratische parlementariërs met ons." Het zou de eerste keer zijn dat een rapport over de voortgang in een kandidaat-lidstaat niet door een overgrote meerderheid in het Parlement gesteund wordt.


____________________________________

Anita de Horde
Persvoorlichter
GroenLinks in de Europese Unie
Tel: 0032 228 414 71
Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int www.groenlinks.nl/europa