Politie Amsterdam-Amstelland

Aandacht voor overvallen en preventie in Opsporing Verzocht en Ter Plaatse / Amsterdam

(26/09/2006)

Vanavond in Opsporing Verzocht en morgenavond in Ter Plaatse van RTV-Noord-Holland aandacht voor twee overvallen op geldlopers tijdens het bijvullen van de Postbank geldautomaten bij Albert Heijn vestigingen. In de uitzending wordt speciale aandacht besteed aan de beveiliging van de geldcassettes zodat het voor de overvallers in spe duidelijk is dat een overval geen zin heeft.

Zaterdag 19 en woensdag 23 augustus worden respectievelijk geldlopers overvallen in de Albert Heijnvestigingen aan het Lambertus Zijlplein en Plein 40-45 in Amsterdam-West. De geldlopers waren bezig om de Postbankgeldautomaat, die in de voorhal van de supermarkt staat, bij te vullen.

Beide keren zijn de overvallers door bewakingscamera's gefilmd. Het rechercheteam sluit niet uit dat het hierbij gaat om dezelfde daders en dat deze daders mogelijk ook betrokken zijn bij een overval op twee geldlopers op dinsdag 29 augustus. Zij kwamen die dag een geldautomaat in een Bruna-vestiging bijvullen. 2 Mannen steken de deur van dat kantoortje in brand en de geldlopers raken levensgevaarlijk gewond.

De overvallen op de geldlopers die de Postbankgeldautomaten, in de Albert Heijnwinkels bijvullen zijn onzinnig. De buit kan daar alleen maar bestaan uit met inkt doordrenkte bankbiljetten. Het geld zit namelijk in speciale cassettes die bij afwijken van de veiligheidsprocedures zichzelf activeren. De geldlopers hoeven daar zelf geen actie op te ondernemen en kunnen ook geen invloed uitoefenen op dit beveiligingssysteem. Als de geldcassettes uit de geldkoffers worden gehaald moeten ze deze direct in de geldautomaten plaatsen anders gaat het vernietigingssysteem in werking. Mocht er iets misgaan, zal het papiergeld in die cassettes worden besmeurd met zeer agressieve en niet uitwasbare inkt. Dat gebeurt automatisch, dus zonder tussenkomst van de geldloper.Het geld wordt dan absoluut onbruikbaar door de speciale inkt die onder hoge druk in de cassettes wordt gespoten.