Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 182

26 september 2006

Zorg voor jongeren van 0 tot 19 jaar onder één dak

Wethouder Geluk opent JONG Hoogvliet

Op dinsdag 26 september opent Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) de derde JONG locatie aan de Klaasje Zevensterstraat 374 ­ 376 in Hoogvliet. In dit centrum voor jeugdgezondheidszorg en opvoedingsondersteuning kunnen kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar en hun ouders terecht. JONG is een samenwerkingsverband tussen de GGD, Consultatiebureau Ouder & Kind Rotterdam en Bureau Jeugdzorg.

Ouders, kinderen en jongeren uit Hoogvliet hoeven niet meer naar verschillende locaties voor verschillende vormen van (gezondheids)zorg. Meten en wegen, inenten, praten over de opvoeding, problemen vroeg signaleren en wanneer nodig zorgen voor hulp: het kan vanaf nu allemaal in de JONG-vestiging. Dat betekent maatwerk, minder verwijzen en minder reizen.

Voor iedereen

JONG is niet alleen een laagdrempelige voorziening voor ouders en kinderen, maar ook voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met de zorg voor en opvoeding van kinderen. Dus ook leidsters van kinderdagverblijven of peuterspeelzalen, leerkrachten van scholen en maatschappelijk werkers zijn van harte welkom.

In ontwikkeling

In april 2005 is de eerste JONG van start gegaan in Delfshaven. Er werd klein begonnen maar al snel vonden de eerste uitbreidingen plaats. Een pedagoog werkte al in het centrum, maar nu zijn er ook gezinscoaches aan het JONG toegevoegd. Nog wat later werd er ook nagedacht over het betrekken van verloskundigen als belangrijke signaleerders. Ook de mogelijke betrokkenheid van de kraamzorg en van de Jeugd GGZ werd onderzocht. In sommige JONG's wordt daar nu mee geëxperimenteerd.

Landelijk voorbeeld

De Rotterdamse invulling van JONG en het denken over mogelijke uitbreidingen is landelijk niet onopgemerkt gebleven. De Gideonsgemeenten hebben in een manifest gesteld dat JONG's moeten uitgroeien tot Centra voor Jeugd en Gezin. In deze centra zijn naast de Jeugdgezondheidzorg en Jeugzorg ook Jeugd-GGZ instellingen en diverse functies van Bureau Jeugzorg vertegenwoordigd. Daarnaast wordt de relatie met scholen geïntensiveerd. Steven van Eijck, Commissaris Jeugd- en jongerenbeleid, heeft deze aanpak in zijn sturingsadvies overgenomen.

Sneller ingrijpen

Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) wil meer mogelijkheden om sneller in te grijpen als een kind in de problemen dreigt te raken. Ook moet het hulpaanbod voor kinderen en hun ouders worden verbeterd. Hierin is ook een rol weggelegd voor de nieuw op te richten Centra voor Jeugd en Gezin.

In Rotterdam krijgen deze ideeën in het kader van pact op Zuid momenteel vorm. Onder de werknaam JONG XL wordt het huidige JONG uitgebreid met de deelgemeentelijke sluitende aanpak voor Jongeren. Een integrale aanpak voor jongeren van 0 tot 23 jaar met o.a. functies van het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW), leerplicht, jeugdcoördinator, jongerenwerk en DOSA-regisseur.

noot voor de redactie/