Provincie Zuid-Holland

Greenports van groot belang voor economie

Provincie zet vol in op ontwikkeling Greenports

De Greenports zijn hét centrum van wereldhandel voor bloemen, bollen, groente en bomen en moeten dat absoluut blijven. In de door Gedeputeerde Staten vastgestelde Greenportnota staat hoe de concurrentiepositie van deze Greenports moet worden versterkt. Van de vijf door het rijk aangewezen Greenports liggen er drie in Zuid-Holland. Het gaat om glastuinbouw in het Westland/Oostland (of de glas-as), het bollencomplex in de Bollenstreek en het sierteeltcomplex in Boskoop. De andere Greenports zijn Aalsmeer en Venlo. De Greenport Aalsmeer ligt voor een deel ook in Zuid-Holland en is daarom ook opgenomen in de Greenportnota. Gedeputeerde Leen van der Sar: "De ambitie is om de Greenports uit te laten groeien tot een mainport, vergelijkbaar met Rotterdam en Schiphol".

Greenports zijn tuinbouwclusters met een sterke ruimtelijke en economische samenhang. Alle activiteiten zoals productie, handel, toelevering, verwerking, kennis en afzet zijn in de Greenports geconcentreerd en functioneren als een samenhangend complex. Greenports zijn regionale en nationaal van groot belang, vanwege de het belang voor de werkgelegenheid, maar zeker ook internationaal is deze sector van groot economisch belang. De (glas)tuinbouw is een van de meest innovatieve sectoren. Bovendien biedt de sector volop mogelijkheden om nog verder te ontwikkelen, mits de teelt- en handelsbedrijven hiervoor de ruimte krijgen. Gedeputeerde Van der Sar: "De provincie heeft een eigen verantwoordelijkheid in het succes van de Greenports. In ruimtelijke zin creëeren we de voorwaarden om de economische concurrentiepositie van de Greenports te versterken, zoals uitbreiding van de glastuinbouw in de Zuidplas Daarnaast voeren we overleg over nieuwe locaties in en buiten Zuid-Holland. Een goede inpassing in het landschap en zo zuinig mogelijk zijn met energie vinden we daarbij belangrijk.Ook de infrastructurele knelpunten vragen om een oplossing. Mogelijke oplossingen voor de bereikbaarheid van de Greenports zijn de verlengde veilingroute in het Westland, de aanleg van de Rijnlandroute (A4-A44), het doortrekken van de A4 Midden-Delfland en een omleiding rond Boskoop (N209).

Daarnaast is een verkenning van de goederendoorstroom op de A15 en de A16 nodig. Ook kennisontwikkeling, bijvoorbeeld ontwikkeling op het gebied van techniek (Delft) en biotechnologie (Leiden) zijn voor de tuinbouw van groot belang.Tenslotte wil de provincie de samenhang en samenwerking tussen de Greenports verbeteren. De Greenports hebben hiertoe al een eerste aanzet gedaan in hun position paper". Uit dit soort initiatieven spreekt de wil om de samenhang en daarmee de positie van de Greenports te versterken, dat is noodzakelijk bij deze innoverende ontwikkelingen", aldus Van der Sar.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22