Ingezonden persbericht


Activiteiten en tentoonstellingen in Museum Volkenkunde

Zondag 24 september t/m zondag 8 oktober 2006

Nu in Museum Volkenkunde:
Militaire actie op Bali, 100 jaar geleden

Zondag 24 september
12.00 uur optreden/demonstratie Shakuhachi, Japans fluitspel bij de boeddha's Kees Kort bespeelt de shakuhachi, een Japanse bamboefluit, bij de boeddhabeelden in de Japanzaal 13.30 uur rondleiding Noordpoolgebieden en Noord-Amerika

Zaterdag 30 september
13.30 uur rondleiding Midden- en Zuid-Amerika

Zondag 1 oktober
doorlopend film voor de hele familie
12.00 uur optreden/demonstratie Shakuhachi, Japans fluitspel bij de boeddha's Kees Kort bespeelt de shakuhachi, een Japanse bamboefluit, bij de boeddhabeelden in de Japanzaal 13.30 uur rondleiding Topstukken
13.30 uur kinderrondreis!

Donderdag 5 oktober
11.30-12.30 uur Museumspreekuur
elke eerste donderdag van de maand tussen 11.30 en 12.30 uur kunt u een conservator raadplegen over een eigen voorwerp waar u graag meer over wilt weten. Een taxatie van de waarde van voorwerpen wordt niet gegeven.

Zaterdag 7 oktober
13.30 uur rondleiding Afrika

Zondag 8 oktober
doorlopend film voor de hele familie
13.30 uur rondleiding West- en Centraal-Azië

TENTOONSTELLINGEN
Vaste tentoonstelling
Aan de hand van de wereldberoemde collecties gaan bezoekers op reis. De tocht voert langs topstukken uit de Poolgebieden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, Centraal- en West-Azië naar Indonesië, Oceanië, China, Japan en Korea.

Tijdelijke tentoonstellingen

Aankondiging nieuwe grote tentoonstelling!
ETEN - tradities, taboes en delicatessen
Vanaf 15 oktober 2006 t/m 26 augustus 2007
Een spraakmakende, interactieve tentoonstelling voor volwassenen en kinderen, met bijzondere voorwerpen uit de wereld én natuurlijk tal van mogelijkheden om van alles zelf te proeven, te ruiken en onverwachte ingrediënten die je kunt aanschaffen.

t/m 7 januari 2007
Galerijtentoonstelling Foto's van Nieuw-Zeeland 1959-2004. In 1957 emigreerde de 21-jarige Leidse fotografe Ans Westra naar Nieuw-Zeeland. Al snel begon ze aan het fotoproject dat de rest van haar leven zou beslaan: het vastleggen van bewoners en cultuur van Nieuw-Zeeland. Volkenkunde biedt hiervan een indrukwekkend overzicht: 45 jaar documentaire fotografie. Het dagelijkse leven in contrastrijke zwartwitfoto's, portretten en straatbeelden.

Vanaf 14 september 2006 t/m 7 januari 2007 Militaire actie op Bali, 100 jaar geleden Precies honderd jaar geleden, op 20 september 1906, vond een grote Nederlandse militaire expeditie plaats tegen het rijkje Badung in zuid Bali, Indonesië. Na een dramatische 'strijd tot het einde' (puputan) van twee vorsten en hun familieleden, werden veel schatten uit de paleizen in Denpasar en Pamecutan buitgemaakt. De kostbare oorlogsbuit kreeg gedeeltelijk een plaats in dit museum. Enkele dagen na de actie in Badung gaf de vorst van het naburige Tabanan zich over en pleegde zelfmoord. Kostbaarheden uit zijn paleis werden geveild voor het levensonderhoud van zijn verbannen familieleden. De Nederlandse kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp (1874-1950) kocht op deze veiling waardevolle voorwerpen voor het museum in Leiden.

Vanaf 16 september 2006 t/m 28 januari 2007 De Maori-collectie van Volkenkunde
Museum Volkenkunde beheert een kleine Maori-collectie van ongeveer 70 voorwerpen. Deze expositie plaatst de collectie voor het eerst uitgebreid voor het voetlicht. Het bijzondere van de Maori-collectie in Volkenkunde is dat die relatief vroeg verzameld is; het grootste deel tussen 1864 en 1890. Een kleine groep zelfs eerder, die maakte deel uit van de verzameling van het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden. Voor de Maori zijn de museumobjecten alle taonga, schatten, die met de kracht van de voorouders zijn bezield.

t/m 8 oktober 2006
Galerijtentoonstelling Kashgar, de oase moderniseert, stereofoto's van Hock Khoe. De stad Kashgar in het uiterste westen van China was eeuwenlang een belangrijke handelsplaats op de zijderoute. Daar kwam een einde aan ten tijde van het communisme in de Sovjet-Unie. Kashgar werd het eindpunt van de weg met als gevolg dat het middeleeuwse karakter van de stad bleef behouden. Tot het einde van de vorige eeuw, toen keerde het tij: Een grote weg en een spoorlijn werden aangelegd, want Kashgar moest weer een handelsplaats worden. Maar nu voor industriële producten uit het oosten van China met als eindbestemming de Centraal Aziatische landen.

De fotograaf Hock Khoe heeft deze ontwikkelingen de afgelopen 20 jaar gevolgd. Een indrukwekkende reeks foto's, stereofoto's, is het resultaat. De gebruikte techniek (met 3-d fotocamera) zorgt voor een bijzondere dieptewerking van de foto's. De Chinese stad Kashgar komt zo wel heel dicht bij de beschouwer!

Entree:
Woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling Museumkaart geldig

Volwassenen E 7,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP E 4,00
Tentoonstelling 'ETEN - tradities, taboes en delicatessen' toeslag E1,00

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | openingstijden: di tm zo 10.00-17.00 uur | ma, 3 okt, 25 dec, 1 jan en 30 apr gesloten | entree: 7,50, 4,00, MK geldig | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl | elke woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling en de galerijtentoonstellingen van Volkenkunde

Ingezonden persbericht