Ingezonden persbericht


Persbericht - 26 september 2006

Specialistenorde richt 'calamiteitenteams' op

Orde-voorzitter Vierhout wil problemen in maatschappen eerder signaleren

AMSTERDAM, 26 september 2006 - De Orde van Medisch Specialisten (OMS) werkt aan een concreet plan om problemen in ziekenhuizen zo vroeg mogelijk op te sporen. In dat verband worden speciale 'calamiteitenteams' opgericht. Dit zegt voorzitter Pieter Vierhout van de Orde deze week in de omslagproductie 'De beste ziekenhuizen' van het weekblad Elsevier.

De Orde reageert hiermee op recente problemen in de ziekenhuizen van Boxmeer, Nijmegen en Meppel. Die problemen waren vooral te wijten aan slecht functionerende maatschappen en vakgroepen. Dat zijn samenwerkingsverbanden van medisch specialisten.

De Orde van Medisch Specialisten is hard bezig om functioneringsgesprekken voor maatschappen te ontwikkelen. Er komt een aparte certificering voor specialisten, gevolgd door de instelling van vliegende brigades die corrigerend kunnen optreden als het fout gaat.

Vierhout: 'We zetten calamiteitenteams op van onbevlekte seniorspecialisten en managers met een grote faam die de problemen in een maatschap zo vroeg mogelijk opsporen. Aan hun oordeel kan niet worden getwijfeld. Dat is onherroepelijk.'