FNV KIEM

Bondsraad FNV KIEM steunt SER-advies over middellange-termijnbeleid Het aantal mensen dat werkt moet fors omhoog. Aan de AOW-leeftijd hoeft niet te worden gemorreld. De hypotheekrente-aftrek moet de komende kabinetsperiode ongemoeid worden gelaten.

Deze belangrijke standpunten staan in het conceptadvies voor de middellange termijn (MLT-advies), dat de SER onlangs uitbracht. Binnenkort bepaalt de FNV er een definitief standpunt over. Voorafgaand daaraan bespraken de Bondsraad van FNV KIEM dit advies op 26 september jl. Het oordeel: positief.
Dit SER-advies wort uitgebracht met het oog op komende verkiezingen en de daarop volgende kabinetsformatie en opstelling van een nieuw regeerakkoord. In de SER is lang gestoeid over de themas AOW-leeftijd/vergrijzing en het ontslagrecht. Werkgevers wilden dit laatste flink versoepelen, bonden voelden daar niks voor. Uiteindelijk is besloten op en later moment een advies uit te brengen over het ontslagrecht.

Kernpunten
Dit MLT-advies kent een aantal kernpunten:
Forse verhoging van het aantal mensen dat werkt (jongeren, ouderen, allochtonen, vrouwen etc);
Daarvoor moeten mensen volop mogelijkheden krijgen om aan het arbeidsproces deel te nemen (onderwijs, scholing (individuele scholingsrechten), kinderopvang, preventie, reïntegratie en gunstig belastingstelsel).

Nader ingevuld betekent dit o.a. een arbeidskorting (in de belastingheffing) speciaal voor lagere inkomens, financieel aantrekkelijker maken van langer werken voor deeltijders en compensatie voor zorgtaken.
Er moet ruimte komen voor investeringen, ook in onderwijs maar zeker ook in de kwaliteit van medewerkers (sociale innovatie).

Vergrijzing
De kosten van vergrijzing kunnen worden opgevangen dor een mix van maatregelen, zodat een evenwichtige lastenverdeling ontstaat tussen jong en oud. De SER roept het nieuwe kabinet op: De helft van de kosten van vergrijzing te dekken door een verhoging van de arbeidsparticipatie (het aantal mensen dat werkt). Door allerlei maatregelen werken ouderen nu al langer dan een paar jaar geleden. De Bondsraad van FNV KIEM vraagt speciale aandacht voor het aan het werk houden/vinden van ander werk van oudere werknemers die bij reorganisatie hun baan verliezen. Hierbij gaat het ook om mensen in zware beroepen, die doorwerken tot hun 65ste niet volhouden. De Bondsraad pleit ook voor een actief reïntegratiebeleid, zeker ook voor mensen met een lichamelijke belemmering.
Een andere bijdrage kan komen uit het gedeeltelijk fiscaliseren van de AOW, mensen met alleen AOW of een klein aanvullend pensioen moeten daarvan worden uitgezonderd.
Een ander deel van de vergrijzingkosten kan komen uit een overschot op de begroting.

Woonbeleid
Hert MLT-advies van de SER zegt dat de kwestie van de hypotheekrente-aftrek moet worden bekeken in de context van het gehele woondossier ))woonlasten, bevordering woningbezit, starters op de woningmarkt, fiscale aspecten, woningaanbod etc. Zolang zo´n samenhangend beleid er niet is, moet niet worden gemorreld aan de hypotheekrente/aftrek.

---