Ingezonden persbericht


Persbericht

Uitbreiding havens richting Waddenzee onmogelijk

Harlingen, 26 september 2006

Zeewaartse uitbreiding van de haven van Harlingen is onmogelijk. Dat blijkt uit een vandaag uitgelekt advies aan de gemeente Harlingen van bureau IMSA. Niet alleen de PKB verbiedt zeewaartse uitbreiding, ook de natuurbeschermingswet staat dit niet toe. De adviseur van de gemeente bevestigt daarmee het standpunt dat de Waddenvereniging al jaren uitdraagt. De havengemeenten moeten hun energie steken in de duurzame economische ontwikkeling en stoppen met het zinloos verzet tegen natuurbeschermingsregels. De kwaliteit van de natuur in het waddengebied is immers een economische rijkdom en geen belemmering.

De Waddenvereniging stelt vast dat de huidige PKB in lijn is met de natuurbeschermingswet en Europese natuurbeschermingsregels. Daarbinnen is ontwikkeling van de havens mogelijk zolang dit niet ten koste gaat van de waddennatuur. Als bij de kamerbehandeling van de PKB moties worden ingediend die van deze lijn willen afwijken wordt aan symboolpolitiek gedaan. Wie op dit punt de PKB wil aanpassen negeert de natuurbeschermingswet en wekt loze verwachtingen.

In het advies aan de gemeente stelt bureau IMSA dat het voor Harlingen onmogelijk is de haven zeewaarts uit te breiden. De wet staat een dergelijke uitbreiding alleen toe als alternatieven ontbreken. Deze zijn in Harlingen voldoende voorhanden. Daarom adviseert bureau IMSA eerst de kansrijke clusters toerisme en maritieme dienstverlening verder te ontwikkelen.

De Waddenvereniging dringt er bij de Tweede Kamer op aan de PKB Waddenzee ongewijzigd vast te stellen. Voor alle bij de Waddenzee betrokken partijen ontstaat hierdoor de noodzakelijke duidelijkheid. En binnen de heldere kaders van dit beleid liggen voldoende mogelijkheden om samen te werken aan de duurzame economische ontwikkeling van de regio.

Meer informatie:

Hidde van Kersen

tel. 0517-493.693 of 06-10.88.32.59