FNV

MEV/begrotingen

FNV vindt dat CDA 'draait' over no-claim

Regeringspartij CDA stelt zich weinig besluitvaardig op bij het afschaffen van de no-claim bij ziektekosten. Dat zegt Agnes Jongerius vanmiddag op een bijeenkomst van de Zorgverzekeraars Nederland in de Nieuwe Kerk te Den Haag.

Jongerius constateert dat het CDA een draai maakt. De christendemocraten zaten van meet af aan in hun maag met de no claim. Ze willen er ook van af, maar de grote vraag is: wanneer?.

De FNV pleit voor afschaffing per 1 januari 2007. Aanvankelijk zei het CDA af te koersen op afschaffing in 2008. Maar afgelopen vrijdag toen de FNV samen met CNV en ouderenorganisaties Maxime Verhagen een petitie aanbood, rekte de CDA-fractievoorzitter de termijn van afschaffing op naar 'de komende kabinetsperiode'. "En dan heb je het normaliter over vier jaar", aldus Jongerius.

Volgens Verhagen kan het 'om technische reden' niet anders. Maar de bij de petitieaanbieding ook aanwezige André Rouvoet, fractievoorzitter van de ChristenUnie, meldde dat het wel degelijk mogelijk is. Hij kondigde voor de komende discussie in de Tweede Kamer een motie aan waarin aangedrongen wordt op snelle afschaffing van de no claim.

De no-claimregeling is in 2005 ingevoerd. Wie weinig of geen gebruik maakt van de gezondheidszorg krijgt geld terug tot een maximum van 255 euro. Voor ouderen en chronisch zieken gaan de kosten juist omhoog. Afschaffen van de no-claim leidt voor iedereen tot een verlaging van de premie met zo'n 90 euro.

26 september 2006