Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

College gaat werk maken van ambities

BARENDRECHT (dinsdag 26 september 2006) - Het college van burgemeester en wethouders krijgt van de gemeenteraad groen licht om werk te maken van de ambities die zijn vastgelegd in het collegeprogramma. De visie van het college wordt gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad, waaronder ook de oppositiepartijen D66 en SGP/ChristenUnie. Het college vertaalt haar ambities in het motto 'Samen Wonen, Samen Werken, Samen Leven'. Nu de voltooiing van Barendrecht-Carnisselande nadert en het inwonertal van Barendrecht de afgelopen vijftien jaar is verdubbeld, gaat het Barendrechtse college nadrukkelijk investeren in de samenleving. Dit bleek maandagavond tijdens de openbare raadsvergadering in het gemeentehuis. Tijdens de vergadering is Peter Luijendijk geïnstalleerd als raadslid. Luijendijk is binnen de CDA-fractie de opvolger van Frans van Bodegraven. De gemeenteraad stelde niet alleen het collegeprogramma vast, maar sprak onder meer ook over de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

In de gemeenteraad is maandagavond uitvoerig gesproken over het collegeprogramma 'Samen Wonen, Samen Werken, Samen Leven'. In het collegeprogramma beschrijven de burgemeester en de vier wethouders de plannen voor de komende vier jaar. De gemeente gaat de komende jaren steeds meer de samenwerking zoeken met bewoners, verenigingen en bedrijven om nieuwe plannen te maken en uit te voeren. De nadruk hierbij ligt op investeren in de samenleving. Zo wil het college het succesvolle concept van de Brede School in Barendrecht-Carnisselande ook toepassen in Barendrecht-Centrum, komen er wijkveiligheidsplannen voor heel Barendrecht en realiseert de gemeente naast de definitieve disco een nieuw jongerencentrum. Daarnaast is het doel om de wachtlijsten voor zwemlessen uiterlijk in 2007 weg te werken, gaat de gemeente verder met de inrichting van de Zuidpolder als natuur- en recreatiegebied en start de gemeente met wijkbeheer. Bij wijkbeheer zorgen wijkbeheerders met wijkteams voor een samenhangende aanpak van fysieke en sociale verbeteringen in de wijk. Het college heeft in het collegeprogramma zoveel mogelijk geprobeerd de ambities te vertalen in concrete meetbare actiepunten. Omdat dit op dit moment nog niet op alle punten mogelijk is, gaf de gemeenteraad maandagavond in meerderheid aan dat zij er vanuit gaat dat het college bij de voorjaarsnota 2007 de ontbrekende en ter discussie staande zogenoemde prestatie-indicatoren concreet maakt.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning regelt dat mensen die hulp nodig hebben in het dagelijks leven ondersteuning krijgen van hun gemeente. Zo krijgen gemeenten vanaf 1 januari 2007 de verantwoordelijkheid voor hulp bij het huishouden voor mensen die dat nodig hebben. Tot nu toe is dat de verantwoordelijkheid van de Zorgkantoren en is de financiering geregeld in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De rol van de gemeente bij woningaanpassing, vervoer en de verstrekking van hulpmiddelen, zoals rolstoelen, blijft zoals die is. In reactie op een unaniem aangenomen amendement door de gemeenteraad antwoordde wethouder Coby van Deursen dat het college alles doet wat in haar vermogen ligt om mensen er niet financieel op achteruit te laten gaan. De komende maanden zal de gemeente bewoners actief informeren over de invoering en de gevolgen van de Wmo.

Noot voor de pers,