VVD


26-9-2006

"Nederland hoeft niet op slot"

Europees Parlement stemt voor luchtkwaliteitrichtlijn

Jules Maaten: "Als we de lucht schoner willen maken, moeten we vervuiling door auto's, vrachtauto's en schepen beperken, maar bouwprojecten van gemeentes niet onmogelijk maken."

De VVD fractie heeft vóór de luchtkwaliteitrichtlijn gestemd, omdat het Europees Parlement een aantal wezenlijke verbeteringen in de richtlijn heeft aangebracht. Met name de mogelijkheid van uitstel voor lidstaten die een maximale inspanning hebben geleverd, het feit dat de Europese Commissie met maatregelen moet komen om auto's, vrachtauto's en schepen schoner te maken, dat metingen moeten plaatsvinden daar waar ze voor de volksgezondheid relevant zijn, dat natuurlijke vervuiling, zoals zeezout, niet wordt meegeteld en dat er meer nadruk ligt op effectieve lange termijn wetgeving en niet op symbolische korte termijn maatregelen.

"De stemming van vandaag brengt ons een stap dichter bij effectievere, werkbaardere wetgeving voor schone lucht dan we nu hebben. Maar de Europese Commissie moet nu komen met effectieve bronmaatregelen zodat deze wetgeving niet symbolisch blijkt te zijn." aldus Jules Maaten.

Jan Mulder en Jules Maaten hadden gezamenlijk ook nog een aantal voorstellen gedaan, die helaas niet ondersteund werden door de meerderheid van het Europees Parlement. Deze amendementen vroegen om erkenning van de zware inspanningen die de Nederlandse landbouw tot nu toe al geleverd heeft in de reductie van ammoniakuitstoot. Dit wordt niet erkend in de thematische strategie van de Europese Commissie, waarmee Nederland feitelijk gestraft wordt voor het vroegtijdig nemen van maatregelen ter vermindering van de ammoniakuitstoot. Dit is mede te wijten aan de PvdA delegatie in het Europees Parlement, omdat zij, tezamen met de sociaal democratische fractie in het Europees Parlement, hier tegen stemden.