Gemeente Den Haag

september 2006
Herinrichting Amsterdamse en Stille Veerkaden vastgesteld (26 september)

Het plan voor de herinrichting van de Veerkaden is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. De Amsterdamse en Stille Veerkaden krijgen hiermee vrijliggende fietspaden en één rijstrook per richting. Ook komen er parkeerstroken met bomen. De gemeente heeft het plan na de inspraakreacties nog wel op een aantal punten aangepast.

Volgens wethouder Pieter van Woensel (Verkeer, Binnenstad en Milieu) ligt er nu een goed plan dat leidt tot een aantrekkelijker straatbeeld en een verbetering van de verkeersveiligheid. De herinrichting van de Veerkaden sluit daarmee aan op de recente herinrichting van de Prinsegracht.
De aanpassingen na de inspraak houden onder meer in dat de fietsers op de hoek met de Paviljoensgracht meer ruimte krijgen. Daarnaast is ook de suggestie voor geluiddempend asfalt overgenomen.

In totaal heeft de gemeente 27 inspraakreacties op het herinrichtingsplan ontvangen. De meeste hiervan maken bezwaar tegen het verdwijnen van ruim veertig parkeerplaatsen. Maar volgens de gemeente is dit onontkoombaar bij een herinrichting met vrijliggende fietspaden waarbij ook de middenberm verdwijnt. De werkzaamheden voor de herinrichting van de Veerkaden starten in september 2007 en zijn in april 2008 klaar.