Socialistische Partij

SP wil onmiddellijk einde aan opsluiting kinderen in vreemdelingenbewaring

26-09-2006 * Vanavond debatteert de Tweede Kamer opnieuw met minister Verdonk over het opsluiten van kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers. De SP vindt deze praktijk een schande voor ons land en wil dat hier onmiddellijk een einde aan komt.

De Wit Het opsluiten van onschuldige kinderen alleen omdat ze geen verblijfsvergunning hebben krijgt nu veel aandacht vanwege de situatie van Hui, een Chinese jongen van acht jaar die in Nederland geboren is. Hij zit op dit moment samen met zijn moeder in de vreemdelingengevangenis in Zeist. Zij mogen niet in Nederland blijven, maar omdat China ze geen papieren wil geven, kunnen deze mensen geen kant op.

SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "Steeds vaker worden we geconfronteerd met kinderen zoals Hui, die soms maanden vastzitten alleen omdat ze illegaal zijn. Kinderen komen getraumatiseerd weer buiten. Dat is volstrekt onacceptabel en we proberen al tijden om de minister te bewegen hiermee op te houden. De belangen van onschuldige kinderen om níet in detentie te worden geplaatst wegen altijd zwaarder dan het belang dat de Nederlandse staat kan hebben bij het opsluiten van minderjarigen zonder verblijfsvergunning. Het belang van het kind gaat voor, dat zegt ook het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Het opsluiten van onschuldige kinderen, alleen omdat hun ouders geen papieren hebben, is een regelrechte schande voor ons land. Er moet dus zo snel mogelijk een einde aan komen."

Vanavond dient de PvdA een motie in die Verdonk vraagt om geen kinderen meer in vreemdelingenbewaring te zetten. De Wit: "Die motie gaat de SP uiteraard van harte steunen. Hopelijk dat de zaak van Hui, die veel verontwaardigde reacties losmaakt, de minister eindelijk over de streep trekt."

De Wit zelf komt vanavond met een motie die de regering vraagt om geen mensen meer op te sluiten zolang er geen direct zicht is op uitzetting. De Wit: "Kijk naar die zaak van Hui en zijn moeder. China geeft ze geen reisdocumenten, dus die mensen kúnnen helemaal niet weg. Wat doen ze dan in een gevangenis? Wat ons betreft worden alleen volwassenen voor een paar dagen vastgehouden, als de papieren klaarliggen en het duidelijk is wanneer het vliegtuig vertrekt. In alle andere gevallen is vreemdelingenbewaring volstrekt zinloos en disproportioneel."
Zie ook:
* Het debat begint om 20:00 uur en is live te volgen via www.tweedekamer.nl.