Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk W&B/B&K/06/78484 Doorkiesnummer Datum 26 september 2006

Onderwerp Vierde voortgangsrapportage Agenda voor de
Toekomst

Hierbij bied ik u aan de vierde en laatste voortgangsrapportage Agenda voor de Toekomst. Bijgevoegd is een inventariserend onderzoek `Terugbladeren in de Agenda voor de Toekomst'.

Op 24 april 2001 hebben de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bestuurlijke afspraken gemaakt in het kader van de Agenda voor de Toekomst. De bestuurlijke afspraken omvatten extra maatregelen die ertoe moeten leiden dat bijstandsgerechtigden sneller aan het werk gaan of maatschappelijk actief worden.

Als vervolg op de afspraken met de VNG heeft SZW individuele bestuurlijke afspraken gemaakt met de dertig grootste gemeenten (de G4 en de G26) en voor de middelgrote en kleine gemeenten een stimuleringsregeling opgesteld. SZW stelde hierbij subsidie beschikbaar en gemeenten gaan een resultaatsverplichting aan. Landelijk zijn er afspraken gemaakt over de realisatie van bijna 300.000 trajecten tot en met 2004 en over 40 procent uitstroom uit deze trajecten naar werk in 2006.

Via drie voortgangsrapportages is de Tweede Kamer vanaf 2002 geïnformeerd over de resultaten die met de Agenda voor de Toekomst zijn geboekt. In deze rapportage wordt de balans opgemaakt van de opbrengst van de Agenda voor de Toekomst.

De werkwijze van een bestuurlijk convenant met prestatieafspraken over de instroom in trajecten en de uitstroom naar werk heeft bijgedragen aan de cultuurverandering bij gemeenten, tussen gemeenten en tussen gemeenten en het Rijk. De werkwijze heeft aan de basis gestaan van een nieuwe manier van communiceren tussen de verschillende overheden. Daarnaast heeft de werkwijze ertoe geleid dat bij gemeenten de focus is verplaatst van het beheersen en optimaliseren van werkprocessen naar het behalen van afgesproken prestaties zowel intern (naar de klantmanagers) als extern (naar re-integratiebedrijven).

Ons kenmerk W&B/B&K/06/78484

Wat betreft de resultaatafspraken in het kader van de Agenda voor de Toekomst lag de focus in de eerste jaren van de Agenda in de meeste gemeenten op het realiseren van de resultaatafspraken over de trajecten. De afgesproken aantallen trajecten zijn dan ook voor een belangrijk gedeelte gerealiseerd. De uitstroom uit trajecten naar werk blijft achter bij de planning. Met de invoering van de WWB heeft de focus op uitstroom een nieuwe krachtige impuls gehad.

Gemeenten zijn aan zet. Zij kunnen de kennis en ervaring die met de Agenda voor de Toekomst is opgedaan (o.a. wat betreft werkwijzen) breder gaan benutten. Hierbij ligt de nadruk op het toepassen en verder ontwikkelen van sturing op de uitstroom en het voorkomen van instroom. Tevens biedt de Agenda een schat aan informatie over beproefde werkwijzen en opgedane ervaringen waar gemeenten gebruik van kunnen maken. U vindt een gedeelte van die ervaringen terug in deze voortgangsrapportage en bijgaand inventariserend onderzoek. SZW kan gemeenten ondersteunen: bij innovatie en door uitwisseling van best practices in de uitvoering van de WWB. Onder andere het Grote Gemeenten Overleg functioneert daarvoor als platform. Daarnaast zijn in de projectenbank op het Gemeenteloket alle experimenten met betrekking tot de re-integratie van bijstandscliënten te vinden. Gemeenten kunnen zo kennis nemen van de verschillende aanpakken en van de resultaten daarvan.

De opbrengsten van de Agenda, maar ook signalen uit werkbezoeken en gesprekken met gemeenten en de andere (keten)partners over de ontwikkeling van de WWB op langere termijn, steunen mij om samen met gemeenten en de andere partners te blijven zoeken naar wegen om de WWB vitaal en succesvol te kunnen houden en meer mensen aan het werk te krijgen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Bijlage(n): Rapportage "Terugbladeren in de Agenda voor de Toekomst"


---