Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk IZ/EA/2006/76593 Doorkiesnummer Datum 26 september 2006

Onderwerp Nationaal Strategierapport (NSR)

Graag bieden wij u hierbij het Nationaal Strategierapport (NSR) aan, dat het kabinet heeft opgesteld ten behoeve van de Europese Commissie. Hiermee voldoet Nederland aan de gestroomlijnde rapportageverplichting waartoe de lidstaten tijdens de Europese Raad van 2006 hebben besloten.

Het gaat om een stroomlijning van de reeds bestaande rapportages over sociale insluiting, pensioenen en gezondheidszorg en langdurige zorg. Het hoofdstuk over sociale insluiting betreft een volledige rapportage. De rapportage over pensioenen is een actualisering van het nationaal strategierapport pensioenen dat vorig jaar is opgesteld. Over gezondheidszorg en langdurige zorg is nog niet eerder officieel gerapporteerd.

Het NSR hangt nauw samen met het Nationaal Hervormingsprogramma (NHP). Beide rapportages beschrijven de implementatie van staand kabinetsbeleid. Nederland heeft daarom gekozen voor een inhoudelijk en procedureel samen laten lopen van het NHP en het NSR en de rapportages waar relevant naar elkaar te laten verwijzen.

Bij het opstellen van het NSR zijn de sociale partners, de lagere overheden en de waterschappen geraadpleegd.

Ons kenmerk

De Commissie heeft de lidstaten tot uiterlijk 15 september gegeven voor het indienen van het NSR. Aangezien het AO gepland staat voor 11 oktober, zal het NSR op 15 september reeds onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring aan de Commissie worden toegezonden, zodat de Commissie tijdig kan starten met de voorbereiding van de landenrapporten met het oog op de Voorjaarsraad in maart 2007. Na het overleg met uw Kamer zal de definitieve versie van het NSR formeel bij de Commissie worden ingediend.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Bijlage(n): Nationaal Strategierapport (NSR)


---