GroenLinks

Tegenbegroting GroenLinks corrigeert fouten kabinet

26 september 2006

In een 'light' versie van haar traditionele Tegenbegroting corrigeert GroenLinks de miljoenennota 2007. Met 10 groene & sociale ingrepen voorkomt GroenLinks dat dit Kabinet dezelfde fout maakt als het kabinet Kok II in haar nadagen. Wederom wordt er bij een al stijgende conjunctuur te veel lastenverlichting weggegeven, waardoor het structurele overheidstekort oploopt. Om te voorkomen dat jonge en toekomstige generaties daar straks voor opdraaien bespaart GroenLinks 2 miljard euro extra. Die wordt aangewend voor verbetering van het begrotingssaldo met het oog op de toekomst.

GroenLinks Tegenbegroting Light 2007

10 Voorstellen voor een groener en socialer Nederland

Het derde kabinet Balkenende maakt in de Miljoenennota 2007 niet de goede keuzes. Net als in 2006 spendeert het kabinet waar het zuinig moet zijn. Net als in 2006 zijn zuur en zoet ongelijk verdeeld. De mensen met een smalle beurs wachten nog steeds op werk en betalen ondertussen de rekening. En net als in 2006 zijn natuur en milieu kind van de rekening.In deze Tegenbegroting Light doet GroenLinks 10 voorstellen om daar verandering in te brengen. Met deze voorstellen wordt Nederland groener en socialer. En houden we rekening met de toekomst. De 10 voorstellen (in miljoenen euros, 2007)

Besparingen

1. Geen verlaging winstbelasting (1450)

2. Kinderbijslag inkomensafhankelijk maken (1000)
3. Verhoging belasting op milieuvervuiling (1000)

Extra uitgaven

4. No claim afschaffen (150)

5. Aanpak achterstanden verpleeghuizen (190)

6. Chronisch zieken en gehandicapten (100)

7. Aanpak schooluitval & onderwijsachterstand & integratie (200)
8. Huurtoeslag (200)

9. Instandhouden subsidie duurzame energie (200)
10. Lagere lasten werkgevers via loonkostensubsidies (400)

Besparing t.o.v de Miljoenennota 2007 (2000)

De besparing van 2 miljard euro wordt door GroenLinks aangewend voor verbetering van het begrotingssaldo met het oog op de toekomst. Dat positieve saldo komt dan uit op 0,6% BBP. In de laatste 2 jaar van Balkenende worden de lasten van de vergrijzing vergroot, daar draaien jonge en toekomstige generaties voor op. Het uitdelen in het licht van de verkiezingen is een herhaling van de paarse jaren. Een volgend kabinet zal deze fout opnieuw met harde ingrepen moeten herstellen. Dat moet voorkomen worden.

Toelichting maatregelen


1. De duurste maatregel uit de begroting 2007 laten we niet doorgaan. Een verlaging van het algemene vennootschapstarief is onnodig en onwenselijk. Het vergroot de 'race to the bottom' die al enkele jaren aan de gang is. Nederland moet zeker niet vooroplopen in deze onwenselijke race.


2. De kinderbijslag wordt gericht ingezet. Voor inkomens boven 90.000 wordt geen overheidsbijdrage aan de kosten voor kinderen meer gegeven. De armoede onder gezinnen met kinderen wordt aangepakt. Gezinnen op het minimum krijgen per kind 1050 kinderbijslag per jaar.


3.De vergroening van de belastingen heeft 5 jaar lang stilgestaan. Vooral de uitzondering van grootverbruikers van het principe "de vervuiler betaalt" is slecht voor het verminderen van de milieuproblematiek. Grootverbruikers gaan net als kleine- en middelgrote bedrijven en burgers gewoon meebetalen. Daarnaast voeren we een stoelbelasting voor vliegverkeer in. Per vliegtuigstoel geldt een heffing van 20.


4. De no claim moet per direct worden afgeschaft. De door minister Hoogervorst omgekeerde solidariteit van 'ziek met gezond', is ongewenst. Daarnaast verdwijnt met afschaffing de bureaucratie die ermee gemoeid is. Er is geen enkele belemmering om deze maatregel al in 2007 af te schaffen, zoals ook gesteld door Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.


5. Er is volgens het CTG 190 miljoen euro extra nodig voor verpleeghuizen om een enigszins aanvaardbare ouderenzorg mogelijk te maken na jaren van onderfinanciering.


6. Het door dit kabinet veroorzaakte koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten wordt ongedaan gemaakt.


7. Er is minimaal 200 miljoen nodig om de onderwijsachterstanden werkelijk aan te pakken. Investeringen zijn nodig voor de aanpak van achterstanden van kinderen op zeer jonge leeftijd, het hoge aantal schoolverlaters in het beroepsonderwijs en de inburgering van oudkomers.


8. De bezuiniging van Balkenende op de huurtoeslag wordt teruggedraaid.


9. De plotselinge stopzetting van de subsidie op duurzame energie (MEP) is desastreus voor een toekomstgericht investeringsklimaat van duurzame ondernemers.


10. Om de tweedeling op de arbeidsmarkt aan te pakken is actief arbeidsmarktbeleid nodig. Met behulp van loonkostensubsidies worden langdurig werklozen, jongeren met een lage opleiding (leer-werkplekken) en ouderen aantrekkelijker voor werkgevers.

Waarom een Tegenbegroting Light 2007?

GroenLinks dient elk jaar een Tegenbegroting in. Zo ook dit jaar. Gebruikelijk is dat het Centraal Planbureau deze voorstellen van GroenLinks doorrekent. Dit jaar lukt dat niet. De doorrekening van de verkiezingsprogrammas door het CPB heeft voorrang.Dit jaar heeft GroenLinks er daarom voor gekozen de 10 belangrijkste voorstellen op te nemen in haar Tegenbegroting. Ze geven een indruk van de door GroenLinks gewenste verandering in het begrotingsbeleid zonder daarbij uitputtend te willen zijn. Voor een compleet beeld verwijzen wij naar het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks en de bijbehorende financiële vertaling. Het verkiezingsprogramma wordt wél doorgerekend door het CPB. Helaas ontbreekt een doorrekening van de Tegenbegroting. GroenLinks had dit graag anders gezien.

Femke Halsema
Kees Vendrik