GroenLinks

Géén tweede kerncentrale!

26 september 2006

Van Geel bereidt de bouw van een nieuwe kerncentrale voor, zo maakte RTL-nieuws vanavond bekend. Het is verbijsterend dat nog in dezelfde maand dat minister Wijn (EZ) de subsidies op duurzame energie stopzet, het kabinet plotseling plannen maakt voor een nieuwe kerncentrale. Groene energie wordt beknot, gevaarlijke niet-duurzame energie wordt gestimuleerd.

GroenLinks pleit voor een omslag naar duurzame energie: Zweden, Duitsland en vele andere landen laten zien dat ambitieuze plannen voor duurzame energie haalbaar zijn, én goed voor het milieu, en goed voor de werkgelegenheid.In de RTL-uitzending sprak CDA-kamerlid Spies vanavond voor het eerst onomwonden haar steun uit voor de bouw van een nieuwe kerncentrale.

Femke Halsema zal morgen tijdens de algemene beschouwingen CDA-fractievoorzitter Verhagen en premier Balkenende om opheldering vragen. En dat terwijl het verkiezingsprogramma van het CDA zegt duurzame energie te willen stimuleren.

Plannen voor een tweede kerncentrale zijn in strijd met de beloften van premier Balkenende dat zijn minderheidskabinet terughoudend zou zijn met nieuwe plannen. De bouw van een nieuwe kerncentrale is en blijft immers maatschappelijk én politiek zeer omstreden.

Wijnand Duyvendak