Gemeente Zwolle

Gemeente zorgt voor goede ondersteuning mantelzorg


Datum uitgave: 26-09-2006
Het verlenen van mantelzorg is niet waar men om vraagt, maar wat je overkomt. Mantelzorg is het verlenen van (vaak ) langdurige zorg aan familie of vrienden. Daardoor kunnen mensen in kwetsbare situaties terechtkomen. De gemeente Zwolle wil deze mensen een goede ondersteuningsstructuur bieden zodat zij niet overbelast raken en uitvallen.

Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle heeft daarom de notitie 'Ondersteuning van mantelzorgers' vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. In de notitie wordt ingezoomd op ondersteuning van mantelzorgers. De notitie is een uitwerking van de 'Beleidsnota Welzijn en Zorg 2006 - 2009' waarmee de gemeenteraad in februari 2006 heeft ingestemd. In Zwolle zijn heel veel mantelzorgers actief.

De mantelzorgondersteuning wordt aangeboden in vier verschillende vormen:
* Ondersteuning door informatie, advies en emotionele ondersteuning;
* Ondersteuning in praktisch hulp en tijdelijke overname van zorg;
* Materiële steun;

* Medezeggenschap en belangenbehartiging zowel collectief als individueel.

Extra kwetsbare groepen
Mantelzorg kan allerlei aspecten van zorg en hulp omvatten zoals huishoudelijk werk, persoonlijke zorg, verpleegkundige hulp en psychosociale begeleiding. Een mantelzorger biedt vooral persoonlijke verzorging. Binnen de mantelzorg zijn aandachtsgroepen die extra kwetsbaar zijn. Hierbij gaat het om de allochtone mantelzorgers, de jonge (opgroeiende kinderen) mantelzorgers en mantelzorgers van mensen met een psychiatrische aandoening.

Vanaf 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) van kracht. De wet zet in op het meedoen en de zelfredzaamheid van burgers. Het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers is als prestatieveld in de Wmo opgenomen. De bedoeling van de wet is de kracht van informele netwerken en de bijdrage van vrijwilligers en leden van het sociale netwerk van die mensen die zorg nodig hebben, te versterken.

Het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers is voor de gemeente Zwolle een nieuw aandachtsgebied. Tot voor kort hoorde de mantelzorg niet tot het beleidsterrein van de gemeente. Het verlenen van mantelzorg is in onze samenleving van groot belang. De komende jaren neemt door de vergrijzing het beroep op mantelzorgers ook toe.

Meedoen
Een centraal thema in de Wmo is het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van burgers en de zorg van mensen aan anderen in hun omgeving. De laatste jaren groeit in dit verband de bewustwording van het belang van mantelzorg. Veel mensen kunnen door ondersteuning van familie en bekenden vaak ondanks hun beperkingen meedoen met de samenleving.

Dag van de Mantelzorg
Sinds enkele jaren wordt landelijk op 10 november de Dag van de Mantelzorg georganiseerd. In Zwolle wordt hieraan op initiatief van de Vrijwilligerscentrale Zwolle gestalte gegeven. De insteek van de dag is om begrip en waardering te vragen voor alle mensen die zorg en ondersteuning bieden aan familieleden en naaste bekenden. Het initiatief wordt van harte ondersteund door een groot aantal (locaties van) zorginstellingen in Zwolle. De gemeente Zwolle gaat vanaf 2007 de Dag van de Mantelzorg structureel subsidiëren vanuit de Wmo.

Overheveling subsidie Coördinatie Vrijwillige Thuiszorg en Mantelzorg Daarnaast wordt per 1 januari 2007 de subsidieregeling Coördinatie Vrijwillige Thuiszorg en Mantelzorg (CVTM) overgeheveld naar de gemeente. Hierbij gaat het om de middelen vanuit deze regeling die bedoeld zijn voor mantelzorgondersteuning. Dit houdt in dat in 2007 de besteding voor de voormalige CVTM middelen hetzelfde blijft, maar in 2008 is de gemeente vrij om de besteding van de middelen in te vullen. Het Buddyproject, De Vrijwillige Thuiszorg, Mantelzorgsteunpunt en Alzheimercafé gaan over in de Wmo. Tot 2007 wordt de structurele financiering van deze activiteiten nog geregeld door de zorgkantoren.

Bron: afdeling Communicatie