Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 26 september 2006                            |


1. Rampenbestrijding 2006
De eerste bestuurlijke rapportage rampenbestrijding geeft een totaalbeeld van de voorbereiding op en de organisatie van de rampenbestrijding in Noord-Brabant. Hieruit blijkt dat de regio's Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost op schema liggen voor wat betreft de uitvoering van de beleidsvoornemens. In de regio Midden- en West-Brabant zijn niet alle beleidsvoornemens gerealiseerd. Volgens het rapport geven alle regio's blijk van een intensievere samenwerking op verschillende terreinen met verschillende partners. Gebleken is echter dat deze partners in rampenbestrijding, zoals waterschappen en defensie, nog te vaak zonder veel samenhang oefenen. Het daadwerkelijk oefenen behoeft extra inspanning, staat in het verslag over 2006.

2. Meerjarenprogramma landelijk gebied
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het ILG gerelateerde deel van het ontwerp-provinciaal Meerjarenprogramma landelijk gebied 2007-2013. Dit programma is onderdeel van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG).
Eind dit jaar wordt het volledige meerjarenprogramma landelijk gebied in procedure gebracht ten behoeve van uiteidelijke besluitvorming door Provinciale Staten.

3. Bestuurlijk overleg ILG
Rijk en provincies hebben op 13 september j.l. overeenstemming bereikt over een aantal resterende punten inzake het Investeringsbudget Landelijk gebied en programmabeheer. Gedeputeerde Staten zullen de commissie voor Ruimte en Milieu op de hoogte brengen van de resultaten. In het overleg zijn afspraken gemaakt over grondverwerving, programmabeheer, lopende verplichtingen en de modelovereenkomst. Overigens komt de minister de provincie Noord-Brabant niet op alle punten tegemoet.

4. Starterslening
Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Provinciale Staten hebben voor het zomerreces in een motie gevraagd te onderzoeken of in navolging van andere provincies ook in Brabant de invoering van een zogenoemde starterslening mogelijk is. Gedeputeerde Staten hebben grote twijfels bij de effectiviteit van een dergelijke regeling. GS zenden de statencommissie voor Ruimte en Milieu een notitie over dit onderwerp voor verdere discussie. Invoering van een starterslening kan gelet op de benodigde middelen pas plaatsvinden op basis van het nieuwe bestuursakkoord in 2007.

5. Overeenkomst RvR met Bergen op Zoom
De provincie gaat een overeenkomst tekenen met de gemeente Bergen op Zoom voor de ontwikkeling van een 60-tal ruimte voor ruimtekavels in die gemeente. De opbrengst bij de verkoop van de kavels wordt voor de helft ingezet voor het terugverdienen van de sloopvergoedingen die de provincie heeft betaald aan agrariërs die de intensieve veehouderij hebben beëindigd. De opbrengst van de andere 30 kavels zet de gemeente Bergen op Zoom in voor kwaliteitsverbetering van het buitengebied.

6. Bestemmingsplan Horzak-Noord
Om de bouw van een woonwijk in Oss mogelijk te maken willen Gedeputeerde Staten het bestemmingsplan Horzak-Noord in Oss goed keuren. Hiervoor wordt afgeweken van het streekplan. Het college vraagt hierover het advies van de provinciale planologische commissie. De voorgenomen afwijking maakt woningbouw mogelijk in de 25-jaarszone van de grondwaterwinning Macharen. Volgens een wateradvies dat eerder door GS is afgegeven voor dit plan, wordt voldoende rekening gehouden met de ligging van de bouwlocatie in en nabij het grondwaterbeschermingsgebied.

7. Verzorgingstehuis Huntingtonpatiënten Geertruidenberg
In de gemeente Geertruidenberg komt mogelijk een verzorgingstehuis voor Huntingtonpatiënten. De bouw ervan is gepland in het buitengebied bij een voormalig klooster en landgoed. Hiervoor is een afwijking nodig van het streekplan. Gedeputeerde Staten vragen het advies van de Provinciale Commissie voor Gemeentelijke Plannen. Het verzorgingstehuis krijgt een bovenregionale functie met als doelgroep patiënten uit Brabant, Zeeland en Limburg.

8. Cultuurhistorische waardenkaart
GS hebben de definitieve versie van de geactualiseerde Cultuurhistorische waardenkaart vastgesteld. In 2005 heeft het ontwerp van deze kaart ter inzage gelegen. Er zijn toen 105 zienswijzen binnengekomen. De wijzigingen zijn nu verwerkt in de geactualiseerde Cultuurhistorische waardenkaart, die te raadplegen is op de website http://chw.brabant.nl


9. Bevrijdende Vleugels
Museumpark Bevrijdende Vleugels in Best is niet langer in het voortbestaan bedreigd. Het museum heeft in september 2006 bekend gemaakt dat er een nieuwe eigenaar is. Dat antwoorden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer van Beerendonk (CDA).

10. Subsidieplafonds jeugdzorg
De subsidieplafonds voor de jeugdzorg in 2007 zijn door GS vastgesteld. Voor jeugdzorgaanbieders is 89 miljoen euro beschikbaar, de subsidie aan het Bureau Jeugdzorg bedraagt daarnaast maximaal 38 miljoen euro. Voor cliëntvertrouwenspersonen is een bedrag gereserveerd van 555.000 euro en voor cliëntparticipatie 350.000 euro.

11. Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2007
Het uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2007 is door Gedeputeerde Staten vastgesteld. In het programma is aangegeven met welke concrete activiteiten en welke middelen de provincie in 2007 gedeelten van de hoofddoelstellingen wil realiseren. Het uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks opgesteld voor de ministeries van VWS en Justitie

12. Halfjaar bericht 2006 Essent
De provincie Noord-Brabant is als grootaandeelhouder van Essent op 3 augustus jl. geïnformeerd over het halfjaarbericht 2006 van het bedrijf. Tegelijkertijd heeft het bedrijf de voorgenomen verkoop van Kabelcom bekend gemaakt. De financiële stukken en bijbehorende toelichting hebben GS voor kennisgeving aangenomen.

13. buitenlandse reizen
Trainees van de provincie Noord-Brabant maken in april 2007 een studiereis naar Polen. Belangrijkste doelen van de studiereis zijn het vergroten van de kennis over Europa en het vergroten van maatschappelijk bewustzijn, culturele sensitiviteit en gevoel voor internationale verhoudingen. De provincie is vertegenwoordigd op een congres over de nieuwste technieken in de mobiliteit en het wegverkeer, dat van 8 tot en met 12 oktober in Londen wordt gehouden. Op dit congres over Dynamisch Verkeersmanagement wordt onder meer aandacht besteed aan twee provinciale proefprojecten: Informatieve Weg en Floating Car Data. Een medewerker van de provincie bezoekt Polen in het kader van het uitwisselen van informatie en kennis op het gebied van de verlening van milieuvergunningen.


Subsidieplafond programma innovatie en vergrijzing

GS hebben het uitvoeringskader vastgesteld voor het programma 'innovatieve acties Brabant 3, innovatieve oplossingen voor de vergrijzing'. Het subsidieplafond bedraagt E 3.330.434. Met IAB-3 kunnen projecten in de Provincie Noord-Brabant worden ondersteund die innovatieve oplossingen voor de vergrijzing bieden en die tegelijkertijd leiden tot nieuwe marktkansen voor het Brabantse midden- en kleinbedrijf.
De begroting van het programma bedraagt E 3,7 miljoen. De Europese Commissie draagt ruim E 1,6 miljoen bij. Resterende middelen moeten door publieke en private partners worden bijeen gebracht

14. Subsidieplafond clusterprogramma
GS hebben het uitvoeringskader vastgesteld voor het clusterprogramma Connecting Winners, een van de drie beleidslijnen van het Actieprogramma Innovatie Noord-Brabant. Het subsidieplafond bedraagt E 1.400.000. Dit wordt gepubliceerd in o.a. de Staatscourant. Connecting Winners ondersteunt businessclusters waarin minimaal drie partijen risicodragend participeren, waarvan in ieder geval twee mkb-bedrijven. Clusters moeten zijn gericht op de concrete ontwikkeling van innovatieve producten, processen of diensten.

15. Memorie van antwoord Wilhelminakanaal
Gedeputeerde Staten staan garant voor het dekkingstekort van 2,6 miljoen euro voor de verruiming van het Wilhelminakanaal (1e fase). GS bevestigen dat voornemen in een memorie van antwoord op een motie die door de statenvergadering van 23 juni 2006 is aangenomen.

16. Decembernota Kaderrichtlijn Water 2006
De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat ontvangt van de regionale Bestuurlijke Overlegstructuren voor Maas, Rijn-West en Schelde een nota waarin staat wat er nodig is om de doelen van de Europse Kaderrichtlijn Water te halen. Deze moeten in 2009 zijn vastgesteld en gelden tot 2015. Het Rijk heeft regio's verzocht om informatie aan te leveren.

17. Noordwaard
De statencommissie voor Ruimte en Milieu wordt binnenkort geïnformeerd over de mer die door Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd in verband met het koplopersproject 'Ontpoldering Noordwaard'. Dit project wordt uitgevoerd in het kader van Ruimte voor de Rivier.

18. Jaarstukken Nationaal Park Biesbosch
GS hebben ingestemd met de jaarrekening 2005 en de ontwerpbegroting 2007 van het Natuur- en recreatieschap Nationaal Park de Biesbosch. De bijdrage voor 2006 wordt na correctie vastgesteld op E 38.439. De provinciale bijdrage in de exploitatiekosten voor 2007 is vastgesteld op circa E 62.000.

19. Memorie van antwoord Programmabeheer
GS hebben naar aanleiding van vragen van de statencommissie voor Ruimte en Milieu over het onderwerp Implementatie Programma Beheer een Memorie van antwoord opgesteld. Deze wordt aangeboden aan Provinciale Staten.

20. Natuurgebiedsplannen en beheersgebiedsplan
De provincie heeft de natuurgebiedsplannen en het beheersgebiedsplan aangepast. Het gaat hier om de wijziging van 53 kleine locaties, verspreid over de provincie. Het ontwerpbesluit heeft van 29 mei tot en met 10 juli ter inzage gelegen. Daarop zijn tien zienswijzen binnen gekomen. Het GS-besluit zal vanaf 2 oktober gedurende zes weken ter inzage liggen.

21. Najaarsbrief
Provinciale Staten buigen zich op 3 november over de begroting 2007. in de Najaarsbrief wordt de laatste financiële stand van zaken opgemaakt. Dankzij inkomstenmeevallers en lagere uitgaven bij de uitvoering van de begroting 2006 groeit het bestaande saldo voor 2006-2007 aan tot 47,5 miljoen euro. Dit bedrag wordt doorgeschoven naar de volgende bestuursperiode. Voor 2007-2011 tekent zich ene begrotingsruimte af van 450 miljoen euro. Dit wordt vooral bepaald door ophoging van het geraamde dividend van Essent van 23 naar 100 miljoen euro op jaarbasis.

22. Uitvoering begroting 2006
De uitvoering van het provinciale beleid ligt op schema. Het overgrote deel van de voorgenomen doelen of prestaties wordt gerealiseerd. Dat blijkt uit de Bestuursrapportage over de periode tot en met juli. Financieel gezien liggen de uitgaven op de beleidsprogramma's boven de 50%, wat zo halverwege het programma mag worden verwacht. De inkomsten liggen met een realisatie van 79% voor op schema.
De doorlichting van begrotingsposten levert een voordeel op 6,5 miljoen euro. Hierin zitten financiële meevallers die niet gekoppeld zijn aan de uitvoering van de begroting. De personeelskosten blijven naar verwachting ruim binnen de budgettaire kaders.

23. Leer-werkplaatsen bij provincie
Er komen twee leer-werkplaatsen binnen de provinciale organisatie. Vanaf oktober 2006 gaan twee studenten van het Koning Willem I college in 's-Hertogenbosch met een tijdelijk contract voor een jaar aan de slag. Het volgen van een opleiding en tegelijkertijd praktijkervaring opdoen, gaan op deze wijze hand in hand.

24. Aanpassing liften
De liften in het provinciehuis worden aangepast om in overeenstemming te zijn met ARBO-voorschriften. Hiermee is een bedrag gemoeid van respectievelijk 28.150 euro voor de statenlift en 28.732 euro voor de liften in de toren.

25. ruimtelijke plannen
De partiele herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2006-03 van de gemeente Oirschot wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan buitengebied Breda/HSL, partiele herziening 2005/1 'tHout wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Randweg Hoogerheide van de gemeente Woensdrecht wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Vlijmen Centrum van de gemeente Heusden wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan kernen Maasdonk van de gemeente Maasdonk wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Woonwijken van de gemeente Waalwijk wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan heuvelstraat 1b van de gemeente Waalre wordt goedgekeurd, de vierde herziening van het bestemmingsplan buitengebied 1998 van de gemeente Bladel wordt gedeeltelijk goedgekeurd, de eerste herziening van het bestemmingsplan kern Nieuwendijk van de gemeente Werkendam wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Woensel buiten de Ring van de gemeente Eindhoven wordt gedeeltelijk goedgekeurd.

26. streekplanafwijking Vught
Voor de bouw van een burgerwoning in het buitengebied van Vught wordt een verklaring van geen bezwaar afgegeven. Gedeputeerde Staten vinden dat de bouw van deze woning aan de Hoevensestraat past in het landgoederenbeleid van de provincie.

27. Paljas
De minister van VWS wordt geinformeerd over de besteding van gelden in 2005 in het kader van het Paljas-+ project. Het doel was met gesloten plaatsen in de jeugdzorg een alternatief te bieden voor het plaatsen van jongeren in een justiële jeugdinrichting.

28. Volkslied
De suggestie van een commissie die een advies moest uitbrengen over het volkslied kende een aantal problemen o.a. met het verwerven van draagvlak en organisatorische aspecten. Gedeputeerde Staten hebben inmiddels een notitie naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen gezonden. Dat zijn de antwoorden van het college op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. A.Jetten (Brabantse Partij)


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

---- --