Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 26 september 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 26 september 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Luchtkwaliteit nog niet voldoendeLagere concentraties fijn stof in 2005 en stikstofdioxide concentraties vragen blijvend aandacht. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de jaarlijkse rapportage over de luchtkwaliteit in 2005 in Zuid-Holland. De concentraties fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) in de provincie voldoen echter nog niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, waardoor veel bouwprojecten de afgelopen twee jaar door de Raad van State zijn stilgelegd. Met de Wet Luchtkwaliteit, die deze week in de Tweede Kamer is behandeld, kunnen die bouwprojecten doorgaan, zij het onder de voorwaarde dat de EU Nederland uitstel geeft voor het halen van de luchtkwaliteitsnormen. De Tweede Kamer is kritisch tegenover het wetsvoorstel, maar de meeste partijen ondersteunen het. Voor de verkiezingen zal de wet plenair door de Kamer worden vastgesteld.Lees het hele persbericht en het verslag over de luchtkwaliteit in Zuid-Holland over 2005.

Transparant Veiligheidsbeleid De Tweede voortgangsrapportage Transparant Veiligheidsbeleid 2005-2007 geeft een beschrijving van de voortgang van de integrale veiligheidsprojecten, zoals waterveiligheid, vervoer gevaarlijke stoffen en lokaal veiligheidsbeleid. De rapportage is gestuurd naar de statencommissie bestuur en middelen.Deze rapportage kunt u vinden in het StatenInformatieSysteem.

Herstructurering reservesOp basis van de wens van Provinciale Staten worden het aantal reserves en de omvang van de reserves teruggebracht. Uitgangspunt is dat reserves een minimale omvang van 100.000 euro hebben. GS stellen voor de volgende programmareserves in te stellen: Beleid verkeer en vervoer (10 miljoen euro); Groen, water en milieu (75 miljoen euro); Economische zaken (31 miljoen euro); Media, kunst en cultuur (5 miljoen euro); Samenleving (2 miljoen euro); Ruimtelijke ontwikkeling en beheer (2 miljoen euro); Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien (16 miljoen euro). Met deze nieuwe verdeling valt 20 miljoen euro vrij aan de algemene middelen; over de inzet daarvan kan bij Voorjaarsnota 2007 worden besloten.

Statenvragen over bijzondere ziektekosten van pleegkinderenOp 1 januari 2006 is de nieuwe zorgverzekeringswet ingevoerd; de basisverzekering biedt niet voor alle pleegkinderen voldoende dekking. Om de bijzondere kosten die pleeggezinnen maken te compenseren, heeft de provincie bij pleegzorgaanbieder Horizon een fonds ingesteld van 50.000 euro. Statenlid Van der Nat (SP) heeft GS gevraagd nu ook voor Jeugdformaat en Flexus, twee andere pleegzorgaanbieders in Zuid-Holland, een dergelijk fonds in het leven te roepen. Deze organisaties vallen echter niet onder de plannings- en financieringsverantwoordelijkheid van de provincie, maar van het stadsgewest Haaglanden (Jeugdformaat) en de stadsregio Rotterdam (Flexus). Overigens zijn het ministerie van VWS en de MOgroep (brancheorganisatie jeugdzorg) in onderhandeling over een passende landelijke oplossing voor dit probleem.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2041 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Greenports van groot belang voor economieDe provincie zet vol in op ontwikkeling Greenports. De Greenports zijn hét centrum van wereldhandel voor bloemen, bollen, groente en bomen en moeten dat absoluut blijven. In de door GS vastgestelde Greenportnota staat hoe de concurrentiepositie van deze Greenports moet worden versterkt. Van de vijf door het rijk aangewezen Greenports liggen er drie in Zuid-Holland. Het gaat om glastuinbouw in het Westland/Oostland (of de glas-as), het bollencomplex in de Bollenstreek en het sierteeltcomplex in Boskoop. De andere Greenports zijn Aalsmeer en Venlo. De Greenport Aalsmeer ligt voor een deel ook in Zuid-Holland en is daarom ook opgenomen in de Greenportnota. Gedeputeerde Leen van der Sar: "De ambitie is om de Greenports uit te laten groeien tot een mainport, vergelijkbaar met Rotterdam en Schiphol".Lees het hele persbericht.

Plannen en wensen infrastructurele werkenHet MPI geeft een overzicht van de plannen en wensen van de provincie tot 2021. Het programma wordt jaarlijks bijgesteld en is het sturingsinstrument voor prioritering en uitvoering van infrastructurele werken. Zodra het rapport MPI 2007 - 2021 beschikbaar is staat het op de website www.zuid-holland.nl onder het thema Verkeer en Vervoer.

Lening aan ZIF BV wordt geen subsidieGS zullen de lening die in 2001 aan het Zuid-Hollands Investeringsfonds (ZIF BV) is verstrekt, niet omzetten in een subsidie. Doel van het ZIF BV is het ondersteunen van jonge innovatieve ondernemingen in Zuid-Holland, door het verstrekken van risicodragend kapitaal in de prestartfase en het verlenen van ondersteuning bij het ontwikkeltraject en de nazorg. Per jaar zouden zes tot tien projecten leiden tot bedrijfsvorming en na vier jaar zou ongeveer de helft van het bedrijfsvermogen zijn geïnvesteerd. Eind vorig jaar heeft de RvC ZIF BV besloten geen nieuwe participaties aan te gaan en uitsluitend nog de opgebouwde portefeuille van vijf ondernemingen te beheren. De provincie, de gemeenten Den Haag en Delft en de RABO banken in Zuid-Holland zijn de gezamenlijke initiatiefnemers van het ZIF BV. De provincie neemt niet deel in de ZIF BV. De provincie heeft in 2001 een lening verstrekt. De ZIF BV heeft de provincie eind 2005 gevraagd de lening om te zetten in een subsidie. Dit verzoek is door GS, vanwege de aangepaste doelstelling van ZIF BV, niet gehonoreerd. Het gaat om een bedrag van 533.168,90 euro. Het hele startkapitaal van ZIF BV bedroeg 4 miljoen euro.

Onderzoek compensatiemogelijkheden bollengrond Haarlemmermeer-BollenstreekIn april hebben Provinciale Staten ingestemd met de eindrapportage gebiedsuitwerking Haarlemmermeer -Bollenstreek. Minister Dekker heeft inmiddels positief gereageerd op de uitwerking, waardoor nu een begin kan worden gemaakt met het realisatieproces. In het najaar worden met de minister van VROM nadere afspraken gemaakt. Zo wordt onder meer gekeken naar de manier waarop de inhoud van de gebiedsuitwerking planologisch kan en moet worden vastgelegd en wat de rol van de provincie hierin is. Verder wordt onderzoek gedaan naar compensatiemogelijkheden van hoogwaardige bollengrond, door een commissie met een onafhankelijk voorzitter oud-gedeputeerde Heijkoop. Voor dit aanvullend onderzoek is 30.000 euro beschikbaar.

Uitgangspunt voor migratiesaldo nul Groene Hart bijgesteldGS houden vast aan het principe van migratiesaldo nul voor het hele Groene Hart en gaan daarbij uit van 35.700 als vertrekpunt voor monitoring. Migratiesaldo nul betekent, dat er alleen woningen worden gebouwd bouwen voor de natuurlijke bevolkingsaanwas. Het gekozen aantal is conform het voorstel van de Stuurgroep Groene Hart. Door verschillen in prognoses van Rijk en provincies, over de omvang van de natuurlijke aanwas lag het gekozen aantal aanvankelijk op 38.800. Dat is nu naar beneden bijgesteld. Resultaten van die monitoring kunnen leiden tot een heroverweging van het vertrekpunt, echter niet van het principe. GS vragen de stuurgroep, waarin gedeputeerden uit de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht zitting hebben, om opdrachtgever te zijn voor de drie provincies om samen met VROM een bestuurlijk inhoudelijke keuze voor te leggen over de uitgangspunten bij migratiesaldo nul en een aandeel per provincie vast te stellen.

Wetenschappelijk onderzoek naar golfhinder op vaarwegenGS vragen in een brief de minister van verkeer en waterstaat om medewerking aan een wetenschappelijk onderzoek naar hinderlijke golfbewegingen. Dit onderzoek is volgens GS nodig omdat er geen bepalingen zijn wat hinderlijk is. Vooral de exploitanten van schepen die lijndienstverbindingen onderhouden ondervinden hiervan last. De Waterbus en de FastFerry vervoeren jaarlijks 1,8 miljoen reizigers. De schepen veroorzaken echter hinderlijke golfbewegingen, waardoor een snelheidsbeperking is opgelegd. De richtlijnen zijn onvoldoende duidelijk, waardoor er geen nieuwe scheepsontwerpen komen waarmee sneller en efficiënter gevaren kan worden. De provincie Noord-Holland kampt met dezelfde problemen. Vandaar dat beide provincies de minister vragen mee te werken aan een wetenschappelijk onderzoek om die richtlijnen helder te krijgen.

Evenwichtige begroting voor dynamisch jaar 2007 Is het jaar waarin de ambities uit het Collegewerkprogramma 2003-2007 moeten zijn gerealiseerd. 2007 Is ook het jaar van de provinciale verkiezingen, van coalitie- en collegevorming. In 2007 zal een nieuw Kabinet naar verwachting besluiten nemen over de toekomst van het middenbestuur. Tegelijk is 2007 een jaar waarin de provincie op een aantal beleidsterreinen anders gaat werken. Vanaf 1 januari 2007 start bijvoorbeeld het werken met het Investeringbudget Landelijk Gebied en worden besluiten genomen en uitgewerkt over de RijnGouwelijn en de aanleg van de A4. Ook gaat de aanpak van de zwakke schakels in de kust in uitvoering. Kortom een dynamisch jaar, waarin veel staat te gebeuren. Lees het hele persbericht.

Subsidies*Aan het project Herbouw karakteristieke boerderij "Hoeve Teijlingehof" is een EU-subsidie verleend van 125.000 euro op basis van de Leader+ regeling*Aan de gemeente Boskoop is een subsidie verleend vvan 44.963 euro voor het project vorming Basisbibliotheek de Zevensprong 2005*Aan de Vereniging LTO Noord is een subsidie van 7.716 euro verleeend voor het project Groene Ruimte en Agrotoerisme*Aan de Stichting Groene Hart is een subsidie van 7.500 euro verleend voor het project Focus op Kinderdijk*Aan het Nationaal Glasmuseum Leerdam is een subsidie van 5.000 euro verleend voor het project Knooppunt Lingekwartier

Last onder dwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.


*Aan de inrichting van Van Leeuwen Metaal Recycling B.V. te Rotterddam is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer*Aan Van Leeuwen Containers B.V. te Katwijk is een last onderr dwangsom opgelegd wegens het overtreden van diverse vergunningvoorschriften*Aan Dijkgraaf en Heemraden van waterschap Rivierenland is een lasst onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van vergunningvoorschriften