AFM


Vergadering SEC-voorzitter en Euronext toezichthouders

28-9-2006

26 september heeft in Lissabon een ontmoeting plaatsgevonden tussen de Voorzitter van de SEC en het Comité van Voorzitters van de Euronext-toezichthouders in het vooruitzicht van een mogelijke toenadering tussen de NYSE Group, Inc. en Euronext N.V., die moet leiden tot de oprichting van NYSE Euronext. Centraal aandachtspunt tijdens die ontmoeting was de uitwerking van een kader voor raadpleging en onderlinge samenwerking dat de betrokken toezichthouders in staat moet stellen hun respectieve regelgevende opdrachten op het vlak van zowel de beleggersbescherming als de ordelijke werking en de integriteit van de markten te kunnen blijven uitvoeren. De toezichthouders bevestigden ook dat de gezamenlijke eigendom van of de toenadering tussen markten alleen niet tot gevolg zou hebben dat de regelgeving van één rechtsgebied van toepassing zou worden in een ander rechtsgebied, en onderstreepten het belang dat zij hechten aan de lokale regulering van de lokale markten.

Op 1 juni 2006 kondigden de NYSE Group en Euronext NV de ondertekening aan van een toenaderingsakkoord (Combination Agreement) rond de oprichting van een nieuwe groep, NYSE Euronext Inc. Volgens het voorstel zal de holding worden opgericht in de Verenigde Staten en zullen de aandelen van die holding worden genoteerd op NYSE en op Euronext Parijs. Voor de voorgestelde toenadering is, langs Europese zijde, de voorafgaande toestemming vereist van de respectieve Euronext-toezichthouders en, in sommige gevallen, ook van de Ministers van Financiën, en, in de Verenigde Staten, van de SEC.

De toezichthouders spreken zich niet uit over de voorgestelde toenadering. Zij erkennen dat het de aandeelhouders zijn die uiteindelijk zullen beslissen of de geplande toenadering er effectief zal komen. Het uitgewerkte kader voor samenwerking op regelgevend vlak zal dan ook pas in werking treden nadat de aandeelhouders en de betrokken toezichthouders een definitieve beslissing hebben genomen.

De toezichthouders zijn zich bewust van de globalisering van de markten, met alle bijbehorende voordelen voor de beleggers waar ook, waardoor een toenemende internationale samenwerking tussen de toezichthouders nog essentiëler wordt.

Carlos Tavares, Voorzitter van de Comissão do Mercado de Valores Mobiliários (CMVM) en momenteel coördinator van de Euronext-toezichthouders, stelde in dat verband: "De Europese toezichthouders en de SEC zijn het erover eens dat er behoefte is aan nauwe samenwerking tussen de toezichthouders, met als uitgangspunt de gezamenlijke aanpak van de uitdagingen die voortvloeien uit de voorgestelde toenadering en de marktontwikkeling. Wij nemen met genoegen kennis van de bereidheid van de SEC om die samenwerking te laten berusten op een gezamenlijk respect voor de autonomie en de reikwijdte van de nationale regelgevingen en jurisdicties."