B EN W BERICHTEN 2006 - 37 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 26 SEPTEMBER

Burgemeester

1. (26-09) Het college gaat ermee akkoord dat de kostprijs van het rijbewijs in de vorm van rijksleges met E 4,00 stijgt. De stijging is een gevolg van een wijziging in het proces van aanvraag en afgifte van een rijbewijs. Het college stelt daarom de raad voor het tarief voor het afgeven, vernieuwen of omwisselen van een rijbewijs, evenals het verstrekken van een duplicaat, in de Legesverordening Publiekszaken 2006 per 1 oktober 2006 te verhogen van E 41,35 naar E 45,35. Tevens stelt het college de raad voor het door het Rijk berekende bedrag ad E 40,00 voor de spoedprocedure in de legesverordening Publiekszaken op te nemen.

2. (26-09) B en W heeft voor de verkiezingen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 379 stemlokalen aangewezen waar de kiezer zijn stem kan uitbrengen. Er zijn ook, als onderdeel van het experiment Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal, vijf extra stemlokalen aangewezen op drukke plaatsen in de stad. De lokalen, waaronder degene die toegankelijk zijn voor mindervaliden, worden gepubliceerd in meerdere dag- en weekbladen, op de achterzijde van de kandidatenlijst die huis-aan-huis wordt verspreid en op internet.

3. (26-09) Het college van burgemeester en wethouders heeft de nalevingsstrategie van de dS+V en van de Brandweer vastgesteld, evenals de integrale nalevingsstrategie voor de dS+V, de Brandweer en de DCMR Milieudienst Rijnmond (de strategie van deze laatste dienst is op 9 mei vastgesteld). Het college heeft ook het handhavingsbeleid en de nalevingsstrategie op het gebied van brandveiligheidsregels vastgesteld. Dit beleid en deze strategie worden toegepast door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voor zover het controles en handhavingsacties op Rotterdams grondgebied betreft en indien de gemeente de bevoegd gezag-rol vervult. De deelgemeenten zullen worden geraadpleegd over deze documenten waarna het college eind dit jaar definitief zal besluiten. Een nalevingsstrategie bestaat uit een toezicht strategie en een sanctiestrategie en kent een regeling voor uitzonderlijke overmachts- en overgangsituaties evenals een strategie voor de inzet van aanvullende instrumenten. Het doel van de nalevingsstrategie is dat burgers en bedrijven de regels naleven.

4. (26-09) Het college heeft het bedrijf Micro Chemie B.V., gevestigd aan de Wolgaweg 31 te Europoort Rotterdam, op grond van artikel 13 Brandweerwet 1985, een dwangsom opgelegd vanwege het niet naleven van de voorschriften van de brandbeveiliging.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (26-09) B en W heeft het geurbeleid bij het verlenen van vergunningen Wet Milieubeheer vastgesteld. Hiermee wordt de bestaande praktijk geformaliseerd.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (26-09) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten geen garantiesubsidie te verstrekken aan Steunpunt Wonen. Deze beslissing is genomen nadat het college had kennisgenomen van het rapport van Verstegen Accountants en Belastingadviseurs. Het rapport is gemaakt in opdracht van de gemeente. De aanleiding was de motie met betrekking tot Steunpunt Wonen die tijdens de gemeenteraad van 6 juli is aangenomen. De komende maanden wordt in overleg met het bestuur en de directie van Steunpunt Wonen besproken of en hoe de activiteiten kunnen worden voortgezet. De directeur dS+V heeft de opdracht gekregen om voor eind 2006 met een afdoeningsvoorstel voor de motie te komen.

2. (26-09) Het college heeft besloten de ingediende zienswijzen tegen het verzoek om vrijstelling voor de bouw van een podium op het Grotekerkplein ongegrond te verklaren en de procedure voort te zetten.

3. (26-09) Burgemeester en wethouders hebben als reactie op de Notitie Werkwijze Gebiedsontwikkeling Zuidplas de bereidheid uitgesproken om mee te werken aan de opdracht tot het opstellen van een gemeenschappelijke regeling voor de Regionale Ontwikkelings Autoriteit Zuidplas, die verantwoordelijk moet worden voor de centrale regie en sturing van de gebiedsontwikkeling in de Zuidplaspolder.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (26-09) Het college heeft de administratieve organisatie van de sociale pijler uit het Grotestedenbeleid vastgesteld. De administratieve organisatie behelst de praktische uitvoering, verantwoording en controle van het beleid.

2. (26-09) Het college van B en W heeft een plan van aanpak vastgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening bij de jaarrekening 2005.

3. (26-09) Burgemeester en wethouders hebben de regelgeving op het gebied van het financiële beleid, het financiële beheer en de inrichting van de financiële organisatie vastgesteld.

4. (26-09) B en W heeft het raadsvoorstel Kaderbrief Accountantscontrole 2006 vastgesteld. Het voorstel betreft de organisatie van de accountantscontrole en de visie op rechtmatigheid.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (26-09) Het college heeft twee medewerkers van de gemeente Rotterdam ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim.

2. (26-09) Burgemeester en wethouders nemen het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie over en heeft de bezwaren van een appellant aangaande de herplaatsingsstatus ongegrond verklaard.

3. (26-09) Het college van burgemeester en wethouders neemt het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie over en heeft de bezwaren van een appellant aangaande een ontslagbesluit ongegrond verklaard.

4. (26-09) B en W heeft de wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie gemandateerd voor het ondertekenen van een samenwerkingsprotocol tussen Stichting Onderneming Opbouwwerk Rotterdam (SONOR) en Publiekszaken ten behoeve van het werkplan Burgerpanel Rotterdam. De ondertekening vindt plaats bij de installatie van het Burgerpanel Rotterdam op 26 september 2006.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (26-09) Het college heeft besloten tot deelname van de wethouder Participatie en Cultuur aan de Metropolis-conferentie in Lissabon van 2 tot en met 7 oktober 2006. Relevante onderwerpen voor Rotterdam in het programma zijn onder andere: diversiteit en emancipatie, religieus pluralisme, voorkomen en bestrijden van discriminatie, sociale binding en burgerinitiatieven.

2. (26-09) Het college van B en W heeft besloten de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor de bijeenkomst van de Nationale Iftar-dialoog op 10 oktober 2006, van 18 tot 22.30 uur. De wethouder Participatie en Cultuur treedt op als gastheer.

Schriftelijke vragen

(26-09) Het College heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van de raadsleden:

. de heer T. Harreman (PvdA) over exorbitante winsten van bouwbedrijven en projectontwikkelaars; . mevrouw P.M. Wijntuin (PvdA) over problemen met de formulieren van de nieuwe subsidieverordening; . de heer M. Heijmen (PvdA) over de melding van vrijlating van daders van huiselijk geweld aan het slachtoffer; . de heer M. Çelik (PvdA) inzake de prijzen van schoolboeken; . de heren M.G.J. van Muijen en Z. Baran (PvdA) over het Centrum voor informatie, . mevrouw A. G. Fähmel (Leefbaar Rotterdam) van 23 juli 2006 over de Rotterdam Code; . mevrouw A.G. Fähmel (Leefbaar Rotterdam) over het fenomeen 'Verborgen Vrouwen in de samenleving'; . de heer H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) over de gang van zaken bij het bouwplan aan de Burgemeester de Josselin de Jonglaan; . de heer C.W.W. van den Berg (D66) over escortprostitutie; . de heer A. Bonte (Groenlinks) over verkeersveiligheid; . mevrouw K. Duys (CDA) over de openbaar vervoerbereikbaarheid van Pernis; . mevrouw E.J. Hagenaars-Baldee (CDA) over black spots in Rotterdam.


---- --