Gemeente Lisse

Lisse wijst Kanaalstraat 44 niet aan als gemeentelijk monument

Het college van Lisse heeft op 26 september 2006 besloten om Kanaalstraat 44 niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. De kans op een hoge schadeclaim van de eigenaar van het pand is te groot, zo blijkt uit extern ingewonnen juridisch advies. Dit is ook de mening van de meerderheid van de gemeenteraad.
Afgelopen januari uitte het college het voornemen om Kanaalstraat 44 aan te wijzen als gemeentelijk monument. Uit bouwhistorisch onderzoek was gebleken dat het pand monumentaal waardig is. De eigenaar van het pand had echter plannen om het pand te slopen en er iets nieuws neer te zetten. De benodigde sloopvergunning had hij al en de bouwplannen waren ingediend. Hij gaf aan een schadeclaim in te dienen als het college zou besluiten het pand de gemeentelijke monumentenstatus te geven.

Toen onlangs ook het juridisch advies wees op een groot financieel risico, heeft het college het voornemen uitgesproken Kanaalstraat 44 niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. Zij heeft de gemeenteraad hierover geïnformeerd in de vergadering van 20 september 2006.

De meerderheid van de raad (CDA, VVD en PvdA) vindt, net als het college, dat het risico op een hoge schadeclaim te groot is. Nieuw Lisse en SGP/ChristenUnie zien het liefst de rechter beslissen. Alleen D66 vindt dat Kanaalstraat 44 hoe dan ook de monumentenstatus moet krijgen.