Gemeente Langedijk


20 september 2006

Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

Deze nieuwe verordening is noodzakelijk omdat per 1 januari 2007 de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht wordt. De Wmo is een zogenaamde kaderwet. Dat betekent dat de wet het kader aangeeft. Binnen dat landelijke wettelijke kader moeten gemeenten zelf regels stellen door middel van een verordening.

In de verordening worden de voorzieningen opgenomen die mensen met een beperking kunnen aanvragen. De aanvraag wordt getoetst aan de in de verordening gestelde voorwaarden. Naast de verstrekking van hulp bij het huishouden zijn ook de verstrekkingen opgenomen die nu nog onder de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) vallen. Hierbij moet gedacht worden aan woonvoorzieningen, rolstoelen, scootmobiels en andere vervoersvoorzieningen.

Bij de vraag welke voorzieningen geboden moeten worden aan mensen met een beperking geldt de leidraad: algemeen waar het kan, individueel als het moet. Algemene voorzieningen zouden een boodschappen- of klussendienst kunnen zijn. Als de individuele voorziening wordt toegekend, is het aan de aanvrager om te kiezen tussen een verstrekking in natura of een persoongebonden budget (PGB).

De verordening heeft van 27 juli tot en met 5 september ter inzage gelegen. De reacties die hierop ontvangen zijn, zijn verwerkt in een reactienota. Indien de raad de verordening op 26 september vaststelt, dan treedt deze per 1 januari 2007 in werking.