NOC*NSF


KNWU winnaar Sport & TV Award 2005

ARNHEM - Dinsdagmiddag 26 september zijn tijdens het symposium Sport & Media op Papendal de Sport & TV Awards 2005 uitgereikt. Met deze jaarlijkse Awards willen de NOS en NOC*NSF waardering tonen voor sportbonden die bijzondere sportieve vooruitgang hebben laten zien op Olympische Spelen, wereldkampioenschappen en Europese Kampioenschappen. De Wielerunie (KNWU) won de eerste prijs.

Ook in 2003 en 2004 viel de KNWU al in de prijzen, maar dit keer verdient de Wielerunie de belangrijkste Award. Wielrennen is een typische volkssport, die - ondanks de dopingperikelen van de laatste jaren - niet klein te krijgen is. Het rondje rond de kerk, de criteriums na de Tour de France; de mensen staan er overal rijendik langs de baan. Dat heeft ook te maken met de heroïek van de sport, die hoe dan ook altijd perfect in beeld wordt gebracht. Maar ook de andere takken van de wielersport dragen bij aan de populariteit."

"Vooral het baanwielrennen is een goed voorbeeld van een sport die innoveert en daarmee een opwaartse spiraal in gang zet. Innovaties in het materiaal, nieuwe faciliteiten in Nederland en een professionele instelling van de sporters zelf. Theo Bos en consorten zijn helden die normaal zijn gebleven. Daardoor wordt het fantastisch om die sport te volgen en naar evenementen te gaan, wat min of meer automatisch leidt tot meer interesse vanuit omroepen en mooie sportbeelden op TV. En daarmee wordt vervolgens ook weer de interesse van sponsoren wekt. De KNWU heeft dit goed opgepakt en gesteund. Ook via clubs en trainers, motiveerde Ton Rombouts, bestuurslid van NOC*NSF en voorzitter van de jury, de keuze voor de KNWU.

De Wielerunie behaalde in 2005 in verschillende sporttakken maar liefst tien EK-medailles (zes goud, twee zilver, twee brons) en tien WK-medailles (drie goud, vier zilver en drie brons). De totale TV-exposure voor de wielersport in 2005 was bijna 244 uur.

Naast de eerste prijs (met een geldbedrag van 20.000,-) voor de KNWU, waren er een tweede en een derde prijs met de bijbehorende geldbedragen ( 15.000,- en 10.000,-), voor respectievelijk de judobond (JBN) en turnbond (KNGU). De Hippische Bond (KNHS) ontving de stimuleringsprijs (+ 10.000,-).

(26 september 2006)