Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA s-Gravenhage
' Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

3506GE9208

Contactpersoon Uw brief Doorkiesnummer Ons kenmerk AI/CB/2006/76016 E-mail Datum 26 september 2006

Onderwerp Eindverslag inspectieproject Legionella 2004-2005

Hierbij bied ik u het eindverslag aan van het inspectieproject Legionella 2004-2005 van de Arbeidsinspectie aan.

In 2000 is het "Handhavingplan Legionella" door de minister van VWS naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin is aangegeven welke acties de verschillende inspectiediensten zouden uitvoeren ter preventie van toekomstige legionellabesmetting. Deze rapportage betreft het inspectieproject dat in 2004 en 2005 door de Arbeidsinspectie is uitgevoerd. Het was gericht op het gebruik en het planmatig onderhoud van koeltorens, zowel voor comfortkoeling (van kantoorgebouwen, winkelcentra, ziekenhuizen etc.) als voor industriële processen. Planmatig onderhoud, uitgewerkt in een legionellabeheersplan, draagt bij aan het verkleinen van het risico dat de groei van de legionellabacterie in koeltorens onbeheersbaar wordt. Uit de resultaten van het inspectieproject blijkt dat de in Nederland gebruikte koeltorens voor comfortkoeling technisch goed worden onderhouden. Bij het onderhoud onderkent men het belang van het beheersen van Legionella, primair vanuit het oogpunt van de risico's voor de omgeving en volksgezondheid. Veel minder bewust zijn de bedrijven zich van het risico voor de werknemers. Echter, de naleving door werkgevers van de verplichtingen uit de Arbeidsomstandighedenregelgeving om het legionellarisico planmatig en structureel te beheersen ligt op een laag niveau. In 73% van de geïnspecteerde bedrijven met een koeltoren waren weliswaar onderhoudsmaatregelen getroffen, maar was het legionellabeheersplan onvolledig of niet aanwezig. Van de bedrijven die eerder in 2002 door de Arbeidsinspectie zijn geïnspecteerd bleek 45% inmiddels over een volledig beheersplan te beschikken. Bij de onderhoudsbedrijven bleek bij 53% het beheersen van het legionellarisico onvoldoende planmatig uitgewerkt.
Gezien het feit dat in korte tijd onbeheersbare groei van micro-organismen in een koeltoren kan optreden en dat legionellabesmetting ernstige consequenties met zich mee kan brengen, is het noodzakelijk de bedrijven met een koeltoren, alsmede de onderhoudsbedrijven, te blijven wijzen op het legionellarisico en het belang van een planmatige beheersing daarvan. De uitgevoerde inspecties vormden een impuls om de beheersing van het legionellarisico in de bezochte bedrijven structureel op te pakken. De rapportage zal daarom naar alle

Ons kenmerk AI/CB/2006/76016

geïnspecteerde bedrijven en Arbodiensten worden gestuurd. Verder zal de Arbeidsinspectie voorlichtingsmateriaal ontwikkelen en verspreiden om bedrijven bewust te maken van goed onderhoud van koeltorens en de wijze waarop dat in een legionellabeheersplan tot uitdrukking moet komen. Nadat bedrijven de kans hebben gehad om kennis te nemen van dit voorlichtingsmateriaal en hun beheersplan te verbeteren, zal de Arbeidsinspectie opnieuw inspecteren om vast te stellen of er ook daadwerkelijk een verbetering is opgetreden.

In het verlengde van dit rapport zal ik u te zijnertijd informeren over de uitbraak van Legionella in een koeltoren in Amsterdam. De Arbeidsinspectie heeft onderzoek ingesteld naar deze uitbraak. De resultaten van dit onderzoek zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Pas nadat het Openbaar Ministerie haar onderzoek en eventuele vervolging heeft afgerond, kan ik u hierover informeren.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)


---