Gemeente Hellendoorn


Begroeid dak op bestaande deel Huis voor Cultuur en Bestuur

De gemeente Hellendoorn heeft besloten een begroeid dak aan te leggen over de luchtkanalen op een deel van het platte dak van het bestaande deel van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Dat is gebeurd in goed overleg met de bewoners van het appartementengebouw Prinsenborgh aan de Johan Frisostraat en met de architect.

Hiermee corrigeert de gemeente een fout die was geslopen in de vergunningaanvraag van de technische installaties op het dak. In de plannen zoals die in eerste instantie in mei aan de bewoners waren voorgelegd, zou er namelijk alleen een technisch gebouwtje op het dak komen, zonder verdere leidingen en buizen. Dat bleek niet te kloppen: er kwamen toch omvangrijke luchtkanalen over het dak heen waarvoor bovendien een bouwvergunning moest worden aangevraagd. Dat stuitte op protest van de omwonenden, die vreesden voor de kwaliteit van hun uitzicht.
In overleg met de bewoners en de architect heeft de gemeente er nu voor gekozen de leidingen te bedekken met een begroeid dak. Het wordt een sedumdak, dat wil zeggen een dak dat is begroeid met vetplantjes die afhankelijk van de weersomstandigheden van groen naar rood verkleuren. Behalve de natuurlijke uitstraling heeft een sedumdak ook nog als voordeel dat het vocht goed absorbeert en hitte weert.

Voor de extra kosten die met dit dak gemoeid zijn, wordt geput uit de post onvoorzien op de begroting van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Het is de bedoeling dat het sedumdak wordt aangelegd in de eerste maanden van 2007 aansluitend op de oplevering van het Huis voor Cultuur en Bestuur.