Gemeente Breda

Breda vraagt rijksinvesteringen in snelwegen en verkeersprojecten in stad

Partners BrabantStad sluiten akkoord verkeersmaatregelen-pakket. De aanpak van de A27 tussen Hooipolder en St. Annabosch, de A58 ten zuiden van Breda, een betere verkeersdoorstroming op bijvoorbeeld de Noordelijke Rondweg, actuele verkeersinformatie op de belangrijkste wegen rondom Breda en een betere spoorverbinding tussen Breda en Tilburg.

Dat zijn de Bredase prioriteiten in het totaalpakket aan Brabantse verkeersmaatregelen voor auto- en vrachtverkeer, openbaar vervoer en fiets waarover de partners van BrabantStad het vandaag met elkaar zijn eens geworden. Volgende week wordt het stuk aangeboden aan de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs.

Breda wil graag dat het Rijk meebetaalt aan projecten die snel resultaten opleveren. Breda zet in op:

* Een betere aansluiting van de A27 met de Europaweg en de Vijfeikenweg in Oosterhout;

* Betere verkeersdoorstroming op de Noordelijke Rondweg;
* Dynamisch Verkeersmanagement: maatregelen om het verkeer beter te laten doorstromen in en rond de stad en actuele verkeersinformatie voor weggebruikers in Breda;

* Betere spoorverbinding tussen Breda en Tilburg.

Verder vinden Breda en haar andere BrabantStad-partners (Tilburg, Den Bosch, Helmond, Eindhoven, de Provincie Noord-Brabant) het gezamenlijk van belang dat het Rijk op lange termijn investeert in grootschalige projecten zoals de aanpak van de A27 en de A58. Tot slot wil Breda met de Brabantse steden, de provincie Noord-Brabant en het Rijk mee denken over het eventueel invoeren van betalen per kilometer of andere vormen waarbij de automobilist meebetaalt aan het gebruiken van de weg.

Het verkeersmaatregelenpakket volgt uit de netwerkanalyse BrabantStad, een analyse van verkeersknelpunten en -kansen in de provincie Noord-Brabant. In deze serie aan maatregelen staat niet alleen de auto centraal. Alle vervoerswijzen neemt BrabantStad onder de loep zodat de Brabantse steden tot 2020 goed bereikbaar blijven. De prioriteiten die Breda deze zomer al formuleerde, heeft BrabantStad nu samengevoegd met de prioriteiten van de overige BrabantStad-partners.

BrabantStad is, na de Randstad, het belangrijkste stedelijke netwerk van Nederland en levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie.

Breda, 26 september 2006