Meer werk voor particuliere beveiligers

Pszvs
http://www.pszvs.nl/

De Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) heeft in samenwerking met bureau EIM-Stratus B.V. de branchecijfers over het jaar 2005 bekend gemaakt. Ten opzichte van het jaar ervoor steeg de omzet in 2005 aanzienlijk met 6,5% tot een bedrag van 1,16 miljard euro. Naar verwachting zal deze stijging zich ook dit jaar voortzetten. Het grootste deel van de omzet wordt behaald met objectbeveiliging, zoals het beveiligen van scholen, kantoren, ziekenhuizen, havens, luchthavens, etc. 13% van de omzet komt uit mobiele surveillance. Er zijn ruim 1.250 surveillanceauto's die op veel plaatsen in Nederland vaker - in sommige regio's zelfs vier keer vaker - surveilleren dan de politie.

Geld- en waardetransport vormt 10% van de omzet. De sector bood in 2005 werkgelegenheid aan 27.950 mensen. Het merendeel mannen, maar het aandeel vrouwen steeg de afgelopen jaren tot 23%. Ten opzichte van 2004 is dat een stijging met 6,5%. De verwachting is dat deze stijging ook in 2006 doorzet. De stijging treedt vooral op in de (semi-)publieke sector zoals in het Openbaar Vervoer, musea en bij arrestantenbegeleiding. Ziekteverzuim in de beveiliging is al een aantal jaren dalende en komt in 2005 uit op minder dan 6%. Vermoedelijk is de daling - het was 7,3% in 2004 - het gevolg van het arboconvenant dat een paar jaar geleden tussen werkgevers, werknemers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesloten werd.

Bedrijfsleven te weinig bewust van veiligheidsisico's
In een toelichting signaleert de VPB dat het bedrijfsleven zich de laatste jaren steeds bewuster is geworden van risico's. Maar bedrijven letten daarbij vooral op financiële risico's en minder op veiligheidsrisico's, zoals de veiligheid van dure industriële locaties. Het bevreemdt de VPB dat bedrijven veiligheid vooral lijken te beschouwen als een sluitpost in plaats van als een onderwerp van strategisch belang. Dit klemt temeer, waar de Code voor Good Governance (Tabaksblatt) bedrijven oplegt een risicoparagraaf in hun jaarverslag op te nemen waarin staat welke risico's ze lopen en daar horen veiligheidsrisico's bij, aldus VPB-voorzitter Van Hassel . De beveiligingsbranche is goed geëquipeerd om bedrijven hierbij te helpen. Daarom dringt de VPB er bij het bedrijfsleven op aan deze kennis en kunde beter te benutten. Zo streeft de VPB naar een verhoging van het veiligheidsbewustzijn.

Om de kwaliteit van de sector te borgen heeft de VPB begin dit jaar het Keurmerk Beveiliging in het leven geroepen. De eerste keurmerken zijn op 26 september jl. uitgereikt.

De Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) behartigt de belangen van de particuliere beveiligingssector en particuliere recherchebureaus. Bijna 90% van de omzet in particuliere beveiliging wordt behaald door bij de VPB aangesloten bedrijven.


Noot voor de redactie /