Voornaamste verdachte moord AzG-medewerkers vrijgelaten

Artsen zonder grenzen

Voornaamste verdachte moord AzG-medewerkers vrijgelaten Artsen zonder Grenzen vreest dat onderzoek stil komt te liggen

Amsterdam, 26 september 2006 - Artsen zonder Grenzen is bijzonder gefrustreerd door de vrijlating van de voornaamste verdachte van de moord op vijf collega's in juni 2004 in Afghanistan. Eén van de vermoorde medewerkers was de Nederlander Pim Kwint.

'Deze vrijlating roept alleen maar vragen op', zegt Geoff Prescott, algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen. 'We hebben geen inzicht in de motieven achter de moorden, en we begrijpen niet waarom het gerechtelijk proces in Afghanistan sinds januari tot stilstand lijkt te zijn gekomen, met nu uiteindelijk dan deze vrijlating. We vrezen dat we nooit zullen te weten komen wat er echt is gebeurd en waarom.'

De hoofdverdachte van de moorden werd januari dit jaar reeds vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Hij bleef echter in hechtenis tijdens een beroepsprocedure. Toen kwam aan het licht dat zijn gerechtelijk dossier was zoekgeraakt. Deze week vernam Artsen zonder Grenzen dat hij vrijgelaten is, omdat de maximum tijd dat iemand wettelijk in hechtenis kan worden gehouden verstreken was.

Artsen zonder Grenzen is ook bezorgd over wat het betekent voor de burgers van Afghanistan wanneer mensen vermoord worden en de misdaad niet bestraft wordt.

Deze laatste episode werpt een zoveelste schaduw op een zeer pijnlijk en onvoltooid verhaal voor zowel Artsen zonder Grenzen als de familie van de slachtoffers.