Gemeente Ede

nummer 189 / Ede, 26 september 2006

Gemeente Ede bereidt zich voor op wet inburgering

Vanaf 1 januari 2007 worden nieuwkomers en oudkomers in Nederland zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. De verantwoordelijkheid van de gemeente beperkt zich dan tot informeren, handhaven en faciliteren. De regierol, die de gemeente nu nog heeft, verdwijnt. Wel blijft de gemeente verplicht voor bepaalde groepen nieuwkomers een inburgeringstraject aan te bieden.

Zoals het er nu naar uitziet treedt op 1 januari 2007 de Wet Inburgering (WI) in werking. De WI vervangt de Wet inburgering nieuwkomers (WIN) en de Regeling inburgering oudkomers. In het nieuwe inburgeringstelsel worden de inburgeraar zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. Hij of zij is verplicht op grond van deze wet zich voor te bereiden op het inburgeringsexamen. Mensen moeten zelf een inburgeringcursus zoeken en betalen. Daarvoor kunnen zij wel een voordelige lening afsluiten bij de Informatie Beheer Groep. De gemeente verzorgt voorlichting, controleert of mensen aan de inburgeringplicht voldoen en stelt mensen in staat om de inburgeringscursus te volgen.
Voor bepaalde groepen inburgeraars zal de gemeente nog steeds een inburgeringtraject aanbieden. Het gaat dan vooral om mensen die via een asielprocedure hier in Nederland gekomen zijn. Ook mensen met een bijstandsuitkering zullen door de gemeente geholpen worden. Het wetsvoorstel moet nog behandeld moet worden door de Eerste Kamer. Dit betekent dat de invoeringsdatum van 1 januari 2007 nog niet zeker is.
Hoewel ook het rijk voorlichting zal verzorgen over de nieuwe wet, moeten de inburgeraars ook bij de gemeente terecht kunnen. De gemeentelijke afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) zal deze informatie gaan vertsrekken.

Wie is inburgeringsplichtig
Alle niet-Nederlanders tussen de 16 en de 65 jaar van buiten de Europese Unie die in Nederland wonen zijn inburgeringsplichtig. Alleen in uitzonderingsgevallen kunnen mensen vrijgesteld worden van de inburgeringsplicht.

---