Eerste Keurmerken beveiliging uitgereikt

Pszvs
http://www.pszvs.nl/

In Noordwijk zijn de eerste zes certificaten uitgereikt voor het nieuwe Keurmerk Beveiliging. Algemene (Nacht-) Veiligheidsdienst Dordrecht B.V., CODE Groep B.V., NBO Beveiliging, Trigion Beveiliging B.V., CSU Security Services en Securitas Nederland B.V. vormen de eerste groep beveiligingsbedrijven die het keurmerk hebben behaald. Tijdens de uitreiking werden tevens nieuwe cijfers over de beveiliging gepresenteerd: De omzet in de sector steeg in 2005 met 6,5 % naar 1,16 miljard euro. Naar verwachting zal deze stijging zich ook dit jaar voortzetten.

Begin dit jaar introduceerde de Vereniging van Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) het Keurmerk Beveiliging. Het is het eerste kwaliteitssysteem waarmee het serviceniveau en de kwaliteit van de dienstverlening van beveiligingsbedrijven gemeten en getoetst kunnen worden. De professionaliteit in de Beveiliging is de laatste tien jaar voortdurend toegenomen. Het nieuwe keurmerk verschaft opdrachtgevers bij zowel de overheid als het bedrijfsleven een middel om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige leverancier van beveiligings-diensten. Met het keurmerk wordt kwaliteit aantoonbaar en meetbaar. Onafhankelijke certificerende instellingen controleren of de bedrijven voldoen aan alle eisen. De eisen van het keurmerk zijn vooral gericht op het niveau van dienstverlening. Ook niet-aangesloten bedrijven kunnen het keurmerk behalen. Voor de leden van de branchevereniging wordt het bezit van het keurmerk vanaf eind 2007 verplicht.

Omzetstijging met 6,5% tot 1,16 miljard euro.
De VPB heeft in samenwerking met bureau EIM-Stratus B.V. de branchecijfers over het jaar 2005 bekend gemaakt. Ten opzichte van het jaar ervoor steeg de omzet in 2005 aanzienlijk met 6,5% tot een bedrag van 1,16 miljard euro. Naar verwachting zal deze stijging zich ook dit jaar voortzetten. Het grootste deel van de omzet heeft betrekking op objectbeveiliging, zoals het beveiligen van scholen, kantoren, ziekenhuizen, havens, luchthavens, etc. 13% van de omzet komt uit mobiele surveillance. Er zijn ruim 1.250 surveillanceauto's die op veel plaatsen in Nederland vaker - in sommige regio's zelfs vier keer vaker - surveilleren dan de politie.
Geld- en waardetransport vormt 10% van de omzet. De sector bood in 2005 werkgelegenheid aan 27.950 mensen. Het merendeel mannen, maar het aandeel vrouwen steeg de afgelopen jaren tot 23%. Ten opzichte van 2004 is dat een stijging met 6,5%. De stijging treedt vooral op in de (semi-)publieke sector zoals in het Openbaar Vervoer, musea en bij arrestantenbegeleiding. Ziekteverzuim in de beveiliging is al een aantal jaren dalende en komt in 2005 uit op minder dan 6%. Vermoedelijk is de daling - het was 7,3% in 2004 - het gevolg van het arboconvenant dat een paar jaar geleden tussen werkgevers, werknemers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesloten werd.

De Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties (VPB) behartigt de belangen van de particuliere beveiligingssector en particuliere recherchebureaus. Bijna 90% van de omzet in particuliere beveiliging wordt behaald door bij de VPB aangesloten bedrijven.


Noot voor de redactie /