D66

Sophie in 't Veld genomineerd voor prijs "Europarlementariër van het jaar"



D66-Europarlementariër Sophie in het Veld is door The European Voice (EV) genomineerd voor de prijs "Europarlementariër van het jaar". EV heeft In t Veld op de shortlist gezet "vanwege haar standvastige opkomen voor de burgerlijke vrijheden".

In t Veld pleitte dit jaar voor een beperking van de informatieoverdracht over vliegtuigpassagiers aan de Verenigde Staten. "Er worden veel meer passagiersgegevens aan de Amerikanen overgedragen dan nodig is, en een reiziger die het slachtoffer wordt van misbruik of fouten met zijn gegevens heeft geen poot om op te staan. Voor het identificeren van verdachten en potentiële terroristen zijn simpele gegevens als naam en paspoortnummer voldoende". De Europese regeringsleiders en de Europese Commissie hebben nauwelijks verzet geboden tegen de onredelijke eisen van de VS, maar In t Veld wist een meerderheid van het Europees Parlement (EP) achter haar standpunt te krijgen, zodat de informatieoverdracht nu een belangrijk onderwerp is in het EP. In t Veld: " Raad en Commissie moeten in de eerste plaats de rechten van de Europese burgers beschermen . In 't Veld hekelt de manier waarop Raad en Commissie achter gesloten deuren een slecht akkoord sluiten met de VS, waarbij ze parlementaire controle door zowel de nationale parlementen als het Europees Parlement omzeilen.

Hiernaast heeft In t Veld steeds het lakse optreden van de Europese regeringsleiders tegen de geheime CIA-gevangenissen , ontvoeringen en martelpraktijken op Europese bodem bekritiseerd. In t Veld: " Democratie, de rechtsstaat en mensenrechten zijn niet onderhandelbaar. Wanneer we die opgeven in de strijd tegen het terrorisme, hebben de terroristen gewonnen."

Ten slotte heeft In t Veld het laatste jaar veel aandacht gehad voor haar strijd voor homorechten. Zo demonstreerde ze in Warschau, Vilnius en Moskou voor gelijke burgerrechten voor homos.

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold is verguld met de nominatie van In t Veld: "Ik ben blij dat Sophie in t Veld in Brussel en op allerlei plaatsen in Europa zo succesvol is geweest in het beschermen van burgerrechten. D66 maakt zich hard voor een open en tolerante samenleving, en de burgerrechten zijn daarvoor onontbeerlijk. Ik herinner me vooral ook Sophies optreden op de Italiaanse televisie waarin zij in het Italiaans het Nederlandse abortusbeleid met verve verdedigde tegenover een Italiaanse minister. Sophie is een ware Europeaan!"

Tot 10 november kunt u uw stem uitbrengen via deze link: www.ev50.com.

26-9-2006 14:15