Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Afdeling Communicatie

Persbericht Postbus 11563 2502 AN Den Haag Ons kenmerk 2006/2996 Prinses Beatrixlaan 82 Datum 26 september 2006 2595 AL Den Haag Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

Sociale activering levert, ondanks inzet van gemeenten, te weinig op

Ook als gemeenten zich goed inzetten om bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer geschikt te maken voor werk, zijn de resultaten beperkt. Het over- grote deel van deze groep bijstandsgerechtigden heeft na afloop van een traject voor soci- ale activering nog steeds een slechte kans om werk te vinden. Wel scoort ongeveer de helft na een traject beter op tussendoelen, zoals sociale participatie en structurering van het levenspatroon. Dat concludeert de Inspectie Werk en Inkomen op basis van een casestudy bij zes gemeenten in het rapport Werken aan sociale activering dat vandaag is gepubli- ceerd.

De onderzochte gemeenten voeren hun beleid voor sociale activering consequent en conform de wet uit. Ze richten zich voor deze groep vooral op het 'hanteerbaar maken van problemen' en het 'wegnemen van belemmeringen'. Het gaat om de activering van mensen die langdurig werk- loos zijn en geen of zeer weinig werkervaring hebben. Veel van hen hebben ook medische en/of psychosociale klachten en schulden, waardoor het vinden en behouden van werk erg las- tig is. Bij ongeveer de helft van de mensen die een traject voor sociale activering heeft gevolgd, stellen de gemeenten vast dat geen vooruitgang is geboekt.

Voor een toelichting kunt u bellen met Erik Stolk (070 304 46 39 of 06 510 245 59). Het rapport `Werken aan sociale activering, onderzoek naar sociale activering als eerste stap naar reïntegratie' kunt u downloaden van www.iwiweb.nl of opvragen bij de afdeling Strategie en Communicatie (070 304 47 63).
De Inspectie Werk en Inkomen draagt door haar oordelen bij aan het doeltreffend functioneren van het stelsel van werk en inkomen. IWI is de onafhankelijke toezichthouder voor de minister van SZW.