Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 30 mei 2006

Actrice johanna ter steege eregast op nederlands film festival

Johanna ter Steege wordt tijdens het 26e Nederlands Film Festival in de schijnwerpers gezet als Gast van het Jaar. Met een uitgebreid retrospectief programma brengt het festival een eerbetoon aan de Nederlandse actrice, die na een droomdebuut in SPOORLOOS carrière maakte in films van internationaal befaamde regisseurs als Robert Altman en István Szabó. Reeds voor haar eerste filmrol sleepte ze in Berlijn de Felix Award voor beste Europese vrouwelijke bijrol in de wacht.

Kern van het programma vormen vertoningen van de Nederlandse en buitenlandse speelfilms waarin Ter Steege een rol vertolkte. Met J'ENTEND PLUS LA GUITARE (Philippe Garell, 1991), SWEET EMMA, DEAR BÖBE (István Szabó 1992) en PARADISE ROAD (Bruce Beresford, 1997), en Nederlandse titels als EEN VROUW VAN HET NOORDEN (Frans Weisz, 1999) en GUERNSEY (Nanouk Leopold, 2005). TOT ZIENS (Heddy Honigmann, 1995), waarvoor Ter Steege op het filmfestival in Locarno werd bekroond als Beste Actrice, krijgt een feestelijke vertoning in aanwezigheid van vrienden en collega's.

De films worden door de actrice zelf ingeleid en na afloop gaat ze in gesprek met het publiek. In talkshows en gesprekken spreekt Ter Steege met aanwezige Nederlandse en buitenlandse tegenspelers en regisseurs over haar loopbaan. Ook is ze te gast in het programma Eten bij de Bios, waar ze haar favoriete filmfragmenten presenteert. Bovendien speelt ze een belangrijke rol in de masterclass acteren van het Binger Filmlab door de befaamde acteercoach Judith Weston, waar ze haar ervaringen deelt met jong Nederlands talent.

Momenteel is Johanna ter Steege bezig met de opnames van de Franse korte film DOWNTOWN van Alice Winocour, waarin ze de hoofdrol speelt als Nederlandse die in haar eentje een weekendje naar Parijs gaat en daar een meer dan hilarisch avontuur beleeft. In juli starten de opnames van L`ÉTÉ INDIEN van de Franse regisseur Alain Raoust, met Ter Steege in een bijrol.

Het 26e Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september tot en met 6 oktober 2006.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl