Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 6 juni 2006

OBER openingsfilm van het 26e Nederlands Film Festival

Met trots opent het 26e Nederlands Film Festival met OBER, de nieuwe speelfilm van tweevoudig Gouden Kalfwinnaar Alex van Warmerdam. De première vindt plaats op woensdagavond 27 september in de Stadsschouwburg van Utrecht. Tegelijkertijd presenteert het festival de film als publieksopening in meerdere Utrechtse bioscoopzalen.

Als de vijftigjarige ober Edgar genoeg heeft van zijn miserabele bestaan gaat hij letterlijk verhaal halen bij de scenarioschrijver van zijn leven. Het script van de komedie OBER is van de hand van Alex van Warmerdam zelf, die bovendien de hoofdrol in de film vertolkt. Ook zijn rollen weggelegd voor onder andere Mark Rietman, Thekla Reuten, Ariane Schlüter, Lyne Renée, Jaap Spijkers, Pierre Bokma, Waldemar Kobus, Togo Igawa en René van 't Hof.

Alex van Warmerdam (1952) is vormgever, schrijver, acteur en regisseur van theatervoorstellingen en speelfilms. Zijn films werden veelvuldig in binnen- en buitenland bekroond. ABEL (1986) won de Gouden Kalveren voor Beste Regie en Beste Speelfilm, de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek en de Persprijs op het filmfestival van Venetië. DE NOORDERLINGEN (1992) sleepte onder meer de Gouden Kalveren voor Beste Regie en Beste Acteur (Rudolf Lucieer) en de Europese filmprijs Felix voor Beste jonge Europese film in de wacht. Recentere titels van zijn hand zijn DE JURK (1996), de voor 'un certain regard' in Cannes geselecteerde KLEINE TEUN (1998) en GRIMM (2003).

OBER is geproduceerd door Graniet Film in co-productie met La Parti Production (België) en de VARA. A-Film Distribution brengt de film op 28 september 2006 uit in het gehele land.

De kaartverkoop voor de publiekspremière gaat op 1 september van start via de festival website www.filmfestival.nl en via acties in diverse media. Het 26e Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september tot en met 6 oktober 2006.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl


Ingezonden persbericht