Gemeente Werkendam
BR>

P E R S U I T N O D I G I N G

(vooraankondiging)

betreft: begrafenisceremonie bemanning Halifax + onthulling monument Hank

locatie: militaire begraafplaats Jonkerbos Nijmegen + locatie vliegtuigcrash Hank

datum: woensdag 27 september 2006 (persconferentie op dinsdag voorafgaand)

Werkendam, 15 augustus 2006

Onthulling Halifax monument Hank

stoffelijke resten bemanning bijgezet in Jonkerbos, Nijmegen

Op woensdag 27 september a.s. wordt een periode afgerond die begon op 25 mei 1944, om half twee 's nachts. Op dat moment stortte de Britse Halifax LV 905 MK III neer in de Oranjepolder bij het Noord-Brabantse Hank. Deze bommenwerper maakte onderdeel uit van een armada van 432 vliegtuigen, die op de terugweg waren van een bombardement op een spoorwegemplacement bij de Duitse stad Aken.

De zeven bemanningsleden van de Halifax kwamen bij de crash om het leven. Eén van hen kon geïdentificeerd worden als Sergeant Butler, de Mid-Upper Air gunner. De gevonden stoffelijke resten van de bemanningsleden werden begraven op de militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen. Maar ook bleven er stoffelijke resten samen met het wrak in de moerasgrond van de 'Kromme Holle' achter.

berging

Ruim 60 jaar heeft het wrak van de Halifax in de grond van de Oranjepolder bij Hank gelegen. Tot september 2005. Na een lange periode van voorbereiding en intensief overleg, werd toen een begin gemaakt met de berging van het vliegtuig. De gemeenteraad van Werkendam had hiertoe besloten, naar aanleiding van een initiatief van de Stichting Berging Halifax 1944. De berging is uitgevoerd door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. Piëteit met de slachtoffers was de belangrijkste drijfveer achter het besluit.

stoffelijke resten

Tijdens de berging zijn stoffelijke resten van de bemanning aangetroffen. Deze resten zijn voor onderzoek overgebracht naar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het inderdaad om menselijke resten gaat. Welke bemanningsleden het precies betreft kon aan de hand van die resten niet bepaald worden.

Het is het Britse ministerie van defensie, meer in het bijzonder de Commonwealth War Graves Commission die zorgdraagt voor de bijzetting van de stoffelijke resten op de militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen. Dit gebeurt tijdens een officiële plechtigheid op woensdag 27 september a.s., in aanwezigheid van de familieleden van de bemanningsleden en diverse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de ambassadeurs van Groot-Brittannië en Canada.

monument

Op dezelfde dag, woensdag 27 september, sluit ook de kern Hank (gemeente Werkendam) deze episode uit haar geschiedenis af. Naast de plaats van de crash (Aakvlaaiweg in Hank) verrijst een monument, van de hand van de Werkendamse kunstenaar Martin Copier. Hij heeft gebruik gemaakt van de meest intacte propeller die zich tussen wrakstukken van het vliegtuig bevond. Het monument zal de namen van de zeven bemanningsleden weergeven.

De familieleden en officiële gasten die 's ochtends bij de begrafenisceremonie aanwezig zijn, komen in de loop van de middag naar Hank om de onthulling van het monument bij te wonen. Die onthulling vindt plaats tijdens een ceremonie die rond 17.30 uur begint. Alle betrokkenen bij de berging van het vliegtuig zijn uitgenodigd, evenals de inwoners van de gemeente Werkendam en met name de kern Hank. De Koninklijke Luchtmacht zal naar verwachting zorgdragen voor een eresaluut aan de bemanningsleden van de Halifax, door middel van het laten overvliegen van historische vliegtuigen.


----------

Noot voor de pers (niet bestemd voor publicatie):

Deze persuitnodiging bevat beknopte informatie over de plechtigheden die op woensdag 27 september a.s. zullen plaatsvinden in Nijmegen en Hank. Uitgebreider informatie kunt u half september verwachten. Informatie over de begrafenisceremonie in Nijmegen zal voornamelijk afkomstig zijn van het Britse ministerie van defensie. Voor de onthulling van het monument is de gemeente Werkendam eerstverantwoordelijke.

Voorafgaand aan en tijdens de plechtigheden zal er gelegenheid zijn voor de pers om verslag te doen en betrokkenen (mogelijkerwijs ook de nabestaanden) te interviewen. Waarschijnlijk wordt op dinsdagavond 26 september, de dag voorafgaand aan de begrafenisceremonie in Nijmegen, een persconferentie gehouden in het hotel waar de familieleden verblijven. Het is nog niet bekend welk hotel dit is. Van de begrafenisceremonie zelf, op woensdag 27 september, zal de pers op gepaste afstand verslag kunnen doen. Het interviewen van nabestaanden tijdens, of van dichtbij verslag doen van de plechtigheid is niet mogelijk.

De onthulling van het monument in Hank, later die dag, zal ook enkele contactmomenten voor de pers kennen. Volgens het voorlopige programma verzamelen de genodigden zich vanaf 17.30 uur. Tijdens de onthullingsceremonie, ongeveer tussen 17.50 en 19.00 uur, dient het programma zijn eigen verloop te hebben. Aansluitend is er weer gelegenheid tot het stellen van vragen aan aanwezigen.

links

Wilt u voorafgaand aan de nadere informatie alvast meer weten? Kijkt u dan eens op de volgende websites:

Sites die verband houden met de crash in Hank:

http://www.werkendam.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=567

home.hetnet.nl/~pdw34/OHHalifax.htm (Stichting Berging Halifax 1944)

http://battlefieldsww2.50megs.com/jonkerbos_war_cemetery.htm (militaire begraafplaats Jonkerbos)

http://www.luchtmacht.nl/main/taakenorganisatie/organisatie/gen3.html (Koninklijke Luchtmacht)

http://www.cwgc.org (Commonwealth War Graves Commission)

Sites met informatie over de Halifax:

http://www.yorkshireairmuseum.co.uk/virtual_tour

http://www.tarrant-rushton.ndirect.co.uk/Explore%20a%20Halifax%20interior.htm

http://www.raf.mod.uk/bombercommand/halifax_spec.html

http://www.p-r-v.fsnet.co.uk/prv_site/halifax_article.htm

meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gemeente Werkendam

mw. Karin van Andel

tel. (0183) 50 72 47

karin.van.andel@werkendam.nl

Vriendelijk verzoek om eventuele wensen ten aanzien van de verslaglegging van de plechtigheden, interviews met betrokkenen, etc. in een vroeg stadium kenbaar te maken, zodat wij daarmee in de planning rekening kunnen houden.

plattegrond

Onderstaande plattegrond geeft de plaats van de crash en het Halifax monument weer: