De grasmat is niet gemaakt om politiek op te bedrijven

Eerste kamer

'De grasmat is niet gemaakt om politiek op te bedrijven'

Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, Senator Van der Linden heeft met grote verbazing kennis genomen van de uitspraken van het VVD Tweede Kamerlid Van Baalen die heeft opgeroepen tot een boycot van de voetbalwedstrijd van het Nederlandse elftal tegen Wit-Rusland. De grasmat is niet gemaakt om politiek op te bedrijven, aldus Van der Linden. We weten allemaal dat sport nu juist het instrument is van de verbroedering, om de menselijke dimensie - ook binnen het politieke krachtenveld - op de voorgrond te laten treden. Het vermengen van politiek en sport betekent het inslaan van een zeer gevaarlijke weg.

Een boycot van de wedstrijd met Wit Rusland betekent volgens Van der Linden een grote stap achteruit en zal de burgers van Wit Rusland meer kwaad dan goed doen. Binnen de Raad van Europa wordt zelfs de nadruk gelegd op sport om mensenrechten, democratie en de rechtsstaat te promoten. In samenwerking met de UEFA organiseert de Parlementaire Assemblee Raad van Europa op 27 september a.s. een conferentie om te bezien op welke manier de sport als opbouwend, meewerkend instrument kan worden ingezet om bijvoorbeeld een dictatuur zoals in Wit-Rusland te bestrijden.

De Assemblee van de Raad van Europa strijdt voor veranderingen in Wit-Rusland, zo zijn afgelopen voorjaar meerdere resoluties aangenomen over de politieke situatie in Wit Rusland en het verloop van de presidentiele verkiezingen. Van der Linden erkent dat veel inzet en toewijding nodig zijn om met kleine stapjes vooruit te kunnen gaan, maar de oproep van Van Baalen zorgt in dat proces voor grote complicaties. Wellicht had Van Baalen een voorbeeld moeten nemen aan de oud VVD-minister Van der Klaauw die in 1978 voorafgaand aan het WK in Argentinië al stelde dat voetbal alleen een zaak van de KNVB was, aldus Van der Linden.