Erasmus MC


08-09-2006: Twee publiekslezingen Heineken Awards in het Erasmus MC

27 september 2006

* 'Het aantonen van het eerste borstkankergen', Professor Mary-Claire King

* 'De ontdekking van de genetische vingerafdruk' Professor Sir Alec J. Jeffreys

De man die de persoonlijke code van het DNA ontdekte, professor Sir Alec J. Jeffreys, en de vrouw die het bestaan van het eerste borstkankergen aantoonde, professor Mary-Claire King, ontvangen 28 september a.s. de prestigieuze Heineken Award. De dag daarvoor, op 27 september 2006, delen zij hun inzichten met het publiek tijdens lezingen bij het Erasmus MC in Rotterdam. Eenieder die geĂŻnteresseerd is in de wetenswaardigheden van de zoektochten van deze twee gerenommeerde wetenschappers en het belang van hun ontdekkingen, is van harte welkom de lezingen bij te wonen.

Mary-Claire King heeft in 1990 een cruciale bijdrage geleverd aan de ontdekking van een gen dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van erfelijke borst- en eierstokkanker. Deze ziekte begint al op jonge leeftijd en kent vaak een dodelijke afloop. De impact van deze bevinding is enorm. In Nederland zijn al meer dan 3000 families onderzocht en naar schatting is in 600 families een mutatie gevonden. Dit onderzoek heeft een sterke impuls gegeven aan het speuren naar andere erfelijk bepaalde aandoeningen. De methode die Mary-Claire King gebruikte en verder ontwikkelde, wordt door het Erasmus MC nog dagelijks toegepast in het onderzoek naar aandoeningen als de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en suikerziekte. Mary-Claire King is een sociaal gedreven onderzoeker, die zich zeer actief heeft ingezet voor de identificatie van slachtoffers van de Argentijnse dictatuur. Haar onderzoek richt zich momenteel op het ontrafelen van erfelijke factoren, die een rol spelen in de gevoeligheid voor HIV en de ontwikkeling van AIDS. Ook is zij betrokken in een Israelisch-Palestijns onderzoek naar aangeboren doofheid.

De ontdekking van Alec Jeffreys dat elk mens in zijn DNA unieke stukjes heeft, die tezamen een persoonlijke code vormen, even uniek als onze vingerafdruk, is van grote invloed geweest op de gezondheidszorg en op de maatschappij. Met zijn ontdekking is ieder individu, op eeneiige tweelingen na, in principe aan de hand van elke cel uit zijn of haar lichaam te identificeren. De ontdekking van Jeffreys staat aan de basis van vele vormen van onderzoek die momenteel plaatsvinden naar de menselijke genen en afwijkingen daarin. Het nieuwe vakgebied van de forensische moleculaire biologie, dat betrokken is bij identificatie van daders van misdaden aan de hand van minuscule lichaamsmaterialen, is een direct gevolg van zijn onderzoek. Binnen het Erasmus MC houden zich dagelijks honderden onderzoekers, artsen, laboranten, informatici en andere medewerkers bezig met het onderzoek naar bijvoorbeeld genetische defecten of genetische identificatie. Jeffreys richt zijn onderzoek de laatste tijd op erfelijke veranderingen en omgevingsfactoren.

De lezingen van King en Jeffreys vinden plaats op woensdag 27 september van 14.30 uur tot 17.00 uur in Collegezaal 5 in het Erasmus MC.
Toegang is gratis.
Aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via het mailadres j.erades@erasmusmc.nl.

---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.