Ingezonden persbericht


Persbericht, 18 september 2006.

Boek over historie claims arbeidsongeschiktheid

Op 27 september ontvangt minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een boek over de historie van
arbeidsongeschiktheidclaims. Dr. Ton Kappelhof, onderzoeker bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, schreef mee aan het boek getiteld 'De geschiedenis van de claimbeoordeling'. De overhandiging heeft plaats op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde in de Haagse Ridderzaal.

Het boek maakt deel uit van het onderzoeksproject 'Geschiedenis van de claimbeoordeling op arbeidsongeschiktheid in Nederland 1903 tot heden.' Het project is een samenwerking van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG), het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit (VUmc), TNO, het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) en het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis.

Het boek beschrijft hoe de claimbeoordeling zich in de afgelopen honderd jaar in Nederland ontwikkelde. Het gaat dan met name om de beoordeling voor de Ongevallenwet, de Invaliditeitswet, de WAO en de AAW. De redactie is in handen van drs. Wout de Boer (NVVG) en prof. dr. Eddy Houwaart (VUmc).

Het congres gaat in op het verleden, het heden en de toekomst van de sociaal medische beoordeling. Dit vanuit het perspectief van de verzekeringsarts, de arbeidskundige, de cliënt, de opdrachtgever en de wetgever. Meer informatie over het congres: www.nvvg.nl.

---
Noot voor de redactie,