Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Boekenpret 2006 van start op Van Heemskerckschool

Op woensdag 27 september 2006 gaat het project Boekenpret van start op de Van Heemskerckschool te Hoogezand. Wethouder Cor Drost verricht de officiële openingshandeling om 10.15 uur.

Dit is al het achtste jaar dat het project Boekenpret wordt uitgevoerd in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Dit jaar neemt de Van Heemskerckschool voor het eerst deel aan het project. Omdat de peuterspeelzaal Nova Zembla (voormalige peuterspeelzalen De Speelhorn en t Hummelhonk) aan de school gebouwd is, kunnen de kinderen op de peuterspeelzaal en aansluitend op de groepen 1 en 2 meedoen aan Boekenpret. Met de deelname van de Van Heemskerckschool doen het consultatiebureau, zeven peuterspeelzalen en negen basisscholen mee.

Boekenpret is een project voor kinderen van nul tot zes jaar en hun ouders en wordt uitgevoerd in het kader van het Gemeentelijk Onderwijskansenbeleid dat is vastgelegd in het School-Jeugd-Akkoord 2006-2008. Ongeveer duizend peuters en kleuters krijgen elke week van de peuterspeelzaal of de basisschool een boek mee naar huis. Daarnaast geven leidsters en leerkrachten tijdens ouderbijeenkomsten informatie over het belang van voorlezen. Bovendien worden ouders op het consultatiebureau geïnformeerd over het belang van voorlezen op jonge leeftijd. Het doel van Boekenpret is het bevorderen van de leescultuur die jonge kinderen omgeeft, waardoor het leesgedrag van kinderen gestimuleerd wordt. Kinderen krijgen meer plezier in het lezen en lezen vaker. Dat bevordert de taalontwikkeling, waardoor kinderen makkelijker leren op school. In dit project wordt nauw samengewerkt tussen de afdeling Onderwijs van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de Openbare Bibliotheek, Thuiszorg Groningen en enkele basisscholen en peuterspeelzalen.

Tijdens de starthandeling komt voor de kinderen de theatervoorstelling Bommes, uitgevoerd door Figurentheater Enna-Dien uit Meppel. De voorstelling gaat over het eendje Bommes dat op onderzoek uitgaat: hij kijkt naar de vissen, springt op de bladeren van waterlelies, maakt kennis met een kikker. Zijn moeder roept hem steeds terug, tot hij te ver weg is en zijn moeder niet meer ziet. Gelukkig blijkt ze dichtbij als er gevaar dreigt vanuit de lucht. Een aansprekende voorstelling voor kleuters over de wereld verkennen en spannende dingen tegenkomen.