Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Het toekomstbeeld voor Oud IJsselmonde

Praat hierover mee op 27 september in de Magneet, Cranendonckweg 40, aanvang 19.30 uur.

Hoe ziet Oud IJsselmonde er uit in 2016?

Deltadijk snijdt dorp af van de rivier.

Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zorgen voor veranderingen in het dorp. Bestuurders willen dat deze ontwikkelingen bijdragen aan de verbetering van Oud IJsselmonde. Daarom heeft het bestuur van IJsselmonde opdracht gegeven een visie voor de komende 10 jaar te ontwikkelen. Nieuwe ontwikkelingen worden getoetst aan deze visie. Voor het opstellen van de visie is de inbreng van bewoners en bedrijven van cruciaal belang.

Oud IJsselmonde wordt alom gewaardeerd als een Rotterdamse wijk waar nog een dorpse sfeer heerst. Zo benoemen bewoners de intimiteit, het groene en kleinschalige karakter, de ligging aan de Maas en de zichtbaar lange geschiedenis van Oud-IJsselmonde als sterke punten.

De visie vraagt daarom aandacht voor het versterken van Oud-IJsselmonde als 'dorp aan de rivier'. Daarbij hoort in de eerste plaats het koesteren en waar mogelijk verbeteren van het 'dorpse karakter' en structuur. Tweede stap is het nadrukkelijker uitbuiten van de positie van het dorp aan de Maas. Tot slot: op heel veel plaatsen in Oud-IJsselmonde blijft het grotendeels zoals het is.

Een visie is het wensbeeld voor de toekomst. Wat willen we, wat is er goed in Oud IJsselmonde en willen we dus behouden? Maar ook wat is er niet goed en willen we veranderen? Daarom is vooraf duidelijk gekozen voor een participatietraject waarbij bewoners en belangenorganisaties meedenken en meepraten over dit wensbeeld voor de toekomst.

De visie zal straks het kader zijn waarbinnen toekomstige ontwikkelingen moeten passen. In het verleden hebben zeer grootschalige projecten, twee maal de bouw van de Van Brienenoordbrug en de dijkverzwaring, het dorp sterk aangetast. Gedane zaken nemen geen keer, maar herhaling kan worden voorkomen. Daarom is het van groot belang dat de visie, zoals hij er straks ligt, breed gedragen wordt door de Oud IJsselmondenaren, want nieuwe ontwikkelingen hebben direct invloed op uw leefomgeving.

Participatie

Tijdens de ontwikkeling van de visie heeft tegelijkertijd het participatietraject gelopen. Tijdens de 1e bewonersbijeenkomst is een analyse gemaakt. Tijdens een 2e bijeenkomst waren de grote lijnen bekend en werd bewoners gevraagd hierop te reageren. Of met andere woorden 'zijn we op de goede weg'. Duidelijk bleek tijdens die 2e avond dat er behoefte bestond aan een belangenvertegenwoordiging vanuit Oud IJsselmonde. Kort na deze bijeenkomst is het Platform Oud IJsselmonde opgericht en aan hen is gevraagd een advies te formuleren voor de behandeling van de visie in de vergadering van het dagelijks bestuur en de deelraad.

Op 27 september wordt voor de 3e maal een bewonersbijeenkomst georganiseerd waarin de visie wordt gepresenteerd. Bewoners kunnen deze avond op het eindvoorstel van de visie reageren. U kunt aangeven of u uw suggesties er voldoende in terug vindt. Het verslag van deze bijeenkomst wordt met de visie aan het DB voorgelegd.

Inspiratiebron voor de visie

De visie is duidelijk geënt op het oude dorp. Niet voor niets heeft een cultuurhistorica alle historische waarden van het dorp geanalyseerd en gebruikt als input voor de visie. Ook de bewonersanalyse geeft een duidelijk beeld wat goed en wat niet goed functioneert. Belangrijke vraag hierna is welke kansen zijn er om de zwakke punten in de wijk te verbeteren.

Belangrijke elementen die tijdens de bijeenkomsten naar voren zijn gekomen zijn:

* dorpse karakter behouden;
* de relatie met de rivier verbeteren;
* kwaliteit van het openbaar groen versterken;
* woningkwaliteit optimaliseren;
* verkeerscirculatie aanpakken en meer parkeerplaatsen;
* goed openbaar vervoer.

Analyse
Uit de analyse bleek dat de geïsoleerde ligging zowel als voordeel en als nadeel wordt ervaren. Er heerst rust in het dorp en ons kent ons, bewoners voelen zich veilig. Tegelijkertijd werkt die geïsoleerde ligging ook als een nadeel, voorzieningen zijn minder geworden, de middenstand is zo goed als verdwenen, er is nauwelijks nog openbaar vervoer. Ook het vinden van het oude dorp is moeilijker geworden, er zijn slechts een paar ontsluitingen. Dat brengt tegelijkertijd de verkeersproblematiek naar voren. Er wordt te hard gereden en het sluipverkeer door het dorp is met de ontwikkelingen aan de Oostdijk toegenomen.

Een nieuwe voetgangersbrug voor wandelaars van Oud IJsselmonde naar het eiland van Brienenoord.Het waterfront, dat eigenlijk een sterk punt is, wordt niet als zodanig ervaren. De Oostdijk is niet alleen een visuele barrière maar ook nauwelijks oversteekbaar. En eenmaal aan de waterkant beland, is er geen wandel- en fietsroute en geen horecagelegenheid. Dit is echt een gemis. 'En als jullie dan toch bezig zijn, zorg dan gelijk voor een goede voetgangersverbinding naar het eiland vanaf het IJsselmondse Hoofd', geven bewoners aan.

Bewoners hebben veel waardering voor het groen dat in redelijk ruime mate aanwezig is. Maar het zou beter onderhouden moeten worden. Plekken als bijvoorbeeld het Graze Weitje en het groen bij het Vossenbergpad worden behoorlijk verbeterd. Ook de ruimte onder de Van Brienenoordbrug is een doorn in het oog van de bewoners, want dit gebied ligt er maar troosteloos en desolaat bij.

De visie in thema's
Zie het origineel

Themapagina Toekomstvisie Oud IJsselmonde in PDF



Deelgemeente IJsselmonde, 26-09-2006