Gemeente Hoogeveen

26 september 2006

Afzender: college

Sociale Structuurvisie 2017 Hoogeveen

Hoogleraren spreken over sociale toekomst

Prof. Herman van Gunsteren en prof. Anton C. Zijderveld zijn woensdagavond 27 september 2006 te gast in het raadhuis van Hoogeveen. Zij zijn de sprekers op de tweede bijeenkomst over de Sociale Structuurvisie 2017 voor Hoogeveen. De discussie staat onder leiding van Dite Husselman, statenlid in Overijssel, en begint om 19.45 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

De avond is de tweede in een reeks van drie waarin Hoogeveen vooruitblikt naar 2017. De bijeenkomsten moeten materiaal opleveren voor de Sociale Structuurvisie die volgend jaar zomer gereed komt. De vraag die hierin centraal staat is: hoe ziet de samenleving er over tien jaar uit en wat betekent dat voor ons beleid inzake zorg, welzijn, onderwijs en cultuur? De eerste sessie, vorige week maandag, ging vooral over de toekomst van de zorg. Tijdens de derde bijeenkomst, op maandag 9 oktober 2006, met Drs. Marco Snoek staat het onderwijs centraal.

Bruto nationaal geluk

Op de eerste bijeenkomst op maandag 18 september 2006 was de econoom Wim Derks de smaakmaker. Hij sprak over de toekomstige bevolkingsdaling in Nederland. Bij een forse daling van het aantal arbeidskrachten zullen we ons de vraag moeten stellen waar we die arbeidskrachten inzetten, in de zorg of in het bedrijfsleven. Zijn stelling was: gaat het in de toekomst niet meer om bruto nationaal geluk dan om bruto nationaal product?

CDA-kamerlid Margreet Smilde brak een lans voor het nieuwe zorgstelsel en wees op een toekomst waarin de gebruikers van de zorg steeds meer zelf de keuzes maken.

Onder leiding van Sjoerd Dijkstra, voormalig hoofd voorlichting van de provincie, ontspon zich een discussie over de toekomst van de zorg.

Netwerken en instituties

De twee hoogleraren die woensdag aantreden zullen wellicht zorgen voor een wat abstractere benadering. Volgens Van Gunsteren is het zelfs de vraag of we de toekomst wel kunnen voorzien. In zijn nieuwste boek âVertrouwen in de democratieâ gaat de hoogleraar rechtsfilosofie en politieke theorie in op de noodzakelijke modernisering van de overheid. Die modernisering wordt bemoeilijkt door ons onvermogen om de toekomst te voorspellen.

Cultuursocioloog Anton Zijderveld, inmiddels emeritus hoogleraar, kreeg nationale bekendheid als beleidsadviseur van het CDA. Hij oogstte wetenschappelijke waardering met zijn boek âThe Institutional Imperativeâ (2000), over de noodzaak van sociale netwerken en instituties. Die netwerken en instituties zijn uiteraard ook van groot belang voor de toekomst in het sociale domein.

Meer informatie over het project Sociale Structuurvisie 2017 in Hoogeveen is te vinden op www.hoogeveen.nl/socialestructuurvisie. U kunt ook bellen met de projectmanager, Gea Lunsing, tel. 0528-291389.