Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 27 september 2006


Afschaffen van no-claim voor 2007 is nu nog mogelijk

'Als de politiek voor volgend jaar de no-claim regeling zou willen afschaffen, zijn zorgverzekeraars bereid en in staat de polissen voor 2007 aan te passen', aldus voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland in een toespraak tot de genodigden van de ZN relatiebijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Wiegel: `Aan ons zal het niet liggen. Wél stellen wij als voorwaarde dat de politiek hierover vóór 10 oktober aanstaande duidelijkheid geeft.'

Consolideer
De heer Wiegel sprak op de relatiebijeenkomst mede over de aankomende verkiezingen van 22 november as. Zorgverzekeraars Nederland heeft als belangenbehartiger uiteraard nagedacht over het beleid waarmee een nieuw kabinet de gezondheidszorg voor de burgers in dit land betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief goed kan houden. Grootste wens van de branche volgens de zorgverzekeraarsvoorman is consolidatie van het zopas ingevoerde verzekeringsstelsel. Wiegel: 'Consolideer, houd het ingevoerde systeem van zorgverzekering intact, voer geen nieuwe systeemveranderingen door. Onze branche heeft behoefte aan tijd en ruimte om de doorgevoerde wettelijke hervormingen daadwerkelijk effect te laten sorteren. De zorgverzekeraars hebben ook behoefte aan ruimte om, in een nieuwe zeer competitieve omgeving, hun rol optimaal te vervullen.'

Afschaffen van de no-claim is een andere wens van de branche. De regeling is te complex en moeilijk aan de verzekerden communiceren. Vanuit de politiek is ook steeds meer weerstand tegen de regeling te beluisteren. Afschaffen voor volgend jaar hoeft operationeel geen beletsel te zijn, zo bleek uit een peiling tijdens de Algemene Ledenvergadering van ZN vandaag. Tenminste, als de politiek hierover vóór 10 oktober as een besluit neemt en er geen alternatief (bijvoorbeeld eigen bijdragen) voor in de plaats komt.

De tien punten van ZN
ZN publiceerde op 22 augustus jl. een aantal wensen voor een nieuw kabinet, verwoord in een tien-punten plan. ZN hoopt en verwacht dat een nieuw kabinet:

1. Het zorgverzekeringsstelsel, in het bijzonder de Zorgverzekeringswet, consolideert en het op de korte termijn niet met verdere ingrijpende wijzigingen belast.
2. De no-claim regeling afschaft vanwege het bewerkelijke karakter van de regeling.

3. Doorgaat op de ingeslagen weg van méér gereguleerde marktwerking in de curatieve zorg.

4. De overheveling GGZ naar de Zorgverzekeringswet synchroon laat verlopen met de invoering van de DBC's in de GGZ.
5. De vrije prijsvorming van DBC's stimuleert.
6. De doorgeschoten bureaucratie van het nieuwe DBC-systeem aanpakt door middel van vereenvoudiging.

7. De mogelijkheden onderzoekt om de positie van de zorgverzekeraars bij de uitvoering van de AWBZ te versterken.
8. Het gebruik van ICT in de zorg stimuleert door een snelle invoering van het burgerservicenummer en het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).

9. Het toezicht dusdanig vorm geeft dat het bestaan van de verschillende toezichthouders niet leidt tot onafgestemd gedrag en daardoor tot hogere administratieve lasten.
10. De privacy-regelgeving zo regelt dat zorgverzekeraars voldoende in staat zijn fraude te bestrijden.

Bron

Zorgverzekeraars Nederland

Meer informatie

Speech 'De zorg is gebaat bij rust' [doc, 35.00KB]