Gemeente Capelle a/d IJssel

Controle inschrijving bijstandsgerechtigden bij Kamer van Koophandel

Ruim honderd gemeenten, waaronder Capelle aan den IJssel, laten de komende maanden een controle uitvoeren of bijstandsgerechtigden ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Door de bestanden van de Kamer van Koophandel te vergelijken met de uitkeringsbestanden van gemeenten kan precies worden nagegaan welke bijstandsgerechtigden zich hebben ingeschreven in het handelsregister en of zij op de juiste wijze de gemeente hierover hebben geïnformeerd. Als dat niet zo is, wordt een nader onderzoek ingesteld. Dit kan leiden tot beëindiging van of korting op de uitkering. Eerder onderzoek in Groningen heeft aangetoond dat 8,3% van de bijstandsklanten in het handelsregister stond ingeschreven.

De themacontrole wordt gecoördineerd vanuit de Regionale Coördinatiepunten Fraudebestrijding en uitgevoerd door de gemeenten. In de regionale coördinatiepunten werken verschillende instanties samen aan de bestrijding van fraude met uitkeringen, zoals gemeenten, de Belastingdienst, de Politie, de Arbeidsinspectie, de Sociale Verzekeringsbank en het UWV.